روان درمانی بیماریهای روحی و روانی انسان و حل مشکلات آن
روان درمانی بیماریهای روحی روانی یکی از دغدغهها اصلی انسان امروزی است؛ زیرا بیماریهایی مانند: افسردگی و اضطراب از شایعترین بیماریها در جهان هستند. از اینرو تمامی متخحصصین در تلاشاند تا برای کمک به افرادی که این گونه اختلالات زندگی روزمره، احساسات و افکارشان را برهم زده؛ راه حل اساسی پیدا کنند. درنظر داشته باشید هدف اصلی این درمانها بهبود کیفیت زندگی و افزایش سطح راحتی و سلامت روانی افراد میباشد.
با دعوت آرامش و ثبات در زندگی خود میتوانید فصل دیگری را در زندگی آغاز کنید. روان درمانی یک علم و هنر است که با استفاده از تکنیکها و روشهای متنوع، سعی در بهبود و تسکین علائم بیماریهای روحی و روانی دارد. این روشها میتوانند شامل مشاورههای فردی، مشاورههای گروهی، درمان دارویی و دیگر روشهای مدرن درمان شوند.
ما در این مقاله از مجله روانشناختی به تحلیل و بررسی اختلالات روانی و روان درمانی بیماریهای روحی و روانی پرداختیم و از علائم، علت و روشهای درمانی صحبت کردیم تا راهنمای جامعی را در پیش پای شما قرار دهیم؛ تا از میزان اهمیت روان درمانی بیماریهای روحی و روانی آگاهی پیدا کنید.
بیماری روانی چیست؟
بیماری روانی، سندرمی است که در عملکرد شناختی، احساسی و رفتاری فرد با تغییرات و اختلالاتی همراه است. اختلالات روانی معمولا با ناراحتی و مشکلات قابل توجهی در فعالیتهای اجتماعی، کاری یا خانوادگی همراه هستند.
علائم بیماری روانی
شروع چالشها و بیماریهای روانی در انسان با رفتارهایی همراه است که زنگ خطری برای سلامت فرد است که نشان دهنده این امر است باید به سوی روان درمانی بیماریهای روحی و روانی قدم بردارد این رفتارها شامل:
- احساس ناراحتی و غم
- پرش افکار و کاهش سطح تمرکز
- احساس نگرانی یا گناه بسیار
- تغییرات شدید خلق و خوی
- دوری از جمعهای دوستانه و فعالیتهای جمعی
- احساس خستگی بسیار، خوابالودگی و انرژی پایین
- ساختن دنیای خیالی (پارانویا و توهم)
- عدم مدیریت چالشهای روزانه و احساس ترس شدید
- عدم درک صحیح از چالشها
- مصرف الکل و مواد مخدر
- پرخوری زیاد یا بیاشتهایی
- تغییرات میل جنسی
- احساس خشم و عصبانیت بیش از حد
- افکار آسیب زننده و تمایل به خودکشی
علل بیماری روانی
شروع بیماریهای روحی روانی میتواند زمینههای بسیاری داشته باشد که در این مقاله روان شناختی بیشتر درباره آن صحبت خواهیم کرد.
صفات ارثی:
اکثر بیماریهای روحی روانی از طریق ژنتیک منتقل میشوند. به این مفهوم که ممکن است یکی از خویشاوندان شما درگیر این بیماری باشد، فرد دارای آن ژن است اما موقعیت زندگی باعث فعال شدن آن ژن شود.
شیمی مغز
انتقال دهندههای عصبی مواد شیمیایی مغزی هستند که به طور طبیعی وجود دارند که سیگنالها را به سایر قسمتهای مغز و بدن شما منتقل میکنند. هنگامی که شبکههای عصبی مربوط به این مواد شیمیایی مختل میشوند، عملکرد گیرندههای عصبی و سیستمهای عصبی تغییر میکند و منجر به افسردگی و سایر اختلالات عاطفی میشود.
عوارض بیماری روانی
یکی از عوامل اصلی احساس ناتوانی که در انسان شکل میگیره بیماریهای روانی هستند. درنظر داشته باشید بیماری روانی، درمان نشده میتواند برای شما ایجاد بحران بیشتری کند و در مسائل عاطفی، رفتاری و جسمی شما اختلال بهوجود آورد.
- ناراحتی و کاهش لذت از زندگی
- اختلافات خانوادگی
- ایجاد مشکل در رابطه با همسر
- جامعه گریزی
- میل به مصرف الکل سیگار و سایر مواد مخدر
- از دست دادن موقعیت شغلی و تحصیلی
- ایجاد مشکلات مالی و حقوقی
- آسیب رساندن به خود و دیگران
- بیماری قلبی و بیماریهای جسمی
انواع بیماری های روحی روانی و روان درمانی بیماری های روحی و روانی
اختلال شخصیتی
اختلال شخصیت، اختلالی است که با الگوها و رفتارهای ثبات ناپذیر فرد همراه است. افراد مبتلا به این اختلال تمایل دارند در مواردی مانند؛ نگرشها، احساسات، ارتباطات و رفتارهای خود درگیر باشند؛ همین امر باعث ایجاد مشکلاتی در زندگی شخصی، اجتماعی و حرفهای آنها میشود. این اختلال شامل چندین زیر مجموعه مانند: اختلال شخصیت انطباقی، اختلال شخصیت نارسیستی و اختلال شخصیت ضد اجتماعی است. درمان این اختنلال شامل مشاوره روانشناسی و روانکاوی است و گاها با روشهای درمان دارویی پیش میرود.
افسردگی:
افسردگی بیماری شایع عصر امروز است. در نظر داشته باشید که افسردگی با تغییرات خلقی روزمره متفاوت است. در طول مدت زمانی که یک فرد مبتلا به افسردگی است تقریبا هر روز این احساس خستگی، اندوه و ناامیدی را تجربه می کند.
اکثر افرادی که مبتلا به افسردگی هستند از عدم تمرکز، احساس گناه مفرط، احساس بی ارزشی، ناامیدی به آینده، افکار خودکشی، احساس خواب زیاد و خواب کم، تغییر در اشتها و زن، احساس خستگی و ضعف جسمانی و… رنج میبرند.
افرادی که به افسردگی مبتلا هستند بیشتر سایر افراد در معرض خطر خودکشی قرار میگیرند از این رو نیاز به حمایتهای روانی و عاطفی بیشتری دارند.
مشکلات اضطرابی:
در بین اختلالات روانی که انسان امروزی درگیر با آن است اختلال اضطراب از شایعترین اختلالات است.افرادی که مبتلا به این اختلال هستند با ترس و نگرانی بسیاری زندگی روزمره خود را پیش میبرند.
انواع مختلف اضطراب شامل:
اضطراب فراگیر: فرد دچار نگرانی بیش از حد است.
اختلال هراس: با حملات عصبی پنیک همراه ست.
اختلال اضطرب اجتماعی: با ترس و نگرانی در رویدادهای اجتماعی ظاهر میشود.
اختلال اضطراب جدایی: فرد دچار ترس و نگرانی زیادی در رابطه با دوری از عزیزانش دارد.
فوبیا و ترسها: فوبیا به حالتی گفته میشود که فرد از چیزی مثل تاریکی، ارتفاع، حیوانات، روابط جنسی و… بسیار ترس و وحشت دارد. این بیماری ارتباط مستقیمی با کودکی فرد دارد و روان درمانگر میتواند این مسئله را در کودکی فرد ریشهیابی کند. از آسیبهای خطرناک این بیماری در موارد حاد؛ میتوان به تجربه شوکهای کوبنده و همچنین ابتلا به روانپریشی اشاره کرد.
اختلال خوردن
این اختلال در تغذیه فرد تاثیر زیادی دارد از این رو که فرد با اضافه وزن زیاد یا کاهش وزن مواجه می شود. پرخوری عصبی شامل خوردن غیرعادی غذا، بیاشتهایی عصبی و درگیری ذهنی برای غذاست، که یکی از انواع اختلال خوردن است. افرادی که به پرخوری عصبی مبتلا میشوند خیلی بسیار در خطر خودکشی، اعتیاد و سلامت جسمی قرار میگیرند.
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
بعد از رخدادهایی مانند جنگ، بلاهای طبیعی، مرگ عزیزان و … ممکن است افراد دچار این گونه از اضطرابها شوند. در چنین شرایطی فرد در ذهن خود به خطرات گذشته رجوع میکند و احساسات منفی را تجربه میکنند.
جنون جوانی
جنون جوانی، این اصطلاح گاهی به معنای رفتارها یا تصمیمهایی است که جوانان در دوران جوانی خود انجام میدهند و که به نظر بزرگسالان معمولاً بیمسئولانه یا خطرناک به نظر میرسد. این مفهوم به ویژه در جامعههایی که تمایل به تکامل و رشد سریع در جوانی وجود دارد، مطرح است.
جنون جوانی ممکن است با مواضع ریسکپذیرانه، انجام عملهایی بیاحتیاطانه، رفتارهای متمردانه، یا حتی شرکت در فعالیتهای غیرقانونی همراه باشد. این عبارات ممکن است شامل مصرف مواد مخدر، رانندگی خطرناک، رفتارهای جنسی غیرمسئولانه، یا شرکت در فعالیتهای خطرناک مانند ورزشهای اکستریم و تجربههای مرتفع انسانها باشد.
اختلال اسکیزوفرنی
اختلال روان گسیختی یا اسکیزوفرنی به بیماری روانی میگویند که فرد مبتلا به آن دچار توهم و اختلال تفکر و هذیان است. در اکثریت موقعیتها در فرد توهمهای شنیداری دارد به همین جهت کمکم از اجتماع دوری میکند و به تنهایی و انزوا رو میآورد.
اختلال دو قطبی
اختلال دو قطبی یک اختلال روانی است که به تناوب حالتهای منفی و حالتهای مثبت( مانیا و هیجان زدگی) مشخص میشود. در دوره افسردگی، افراد احساس ناراحتی شدید، کاهش انرژی، افکار منفی و آسیب زننده، و عدم علاقه به فعالیتهای روزانه دارند.
در خلاف این حالت دوره مانیا یا شیدایی را تجربه میکنند که احساس هیجان زدگی و انرژی بالا، افکار خیالی بزرگواری و کمبود خواب را دارند. این اختلالات میتواند تاثیرات جدی بر زندگی افراد داشته باشد و ارتباط اجتماعی و کارآمدی فرد را تحت شعاع قرار دهد. درمان این اختلال از طریق دارو، مشاوره روانشناختی و روانکاوی صورت میگیرد.
چه زمان باید به روانپزشک و روانکاو مراجعه کرد؟
- اگر طی چند هفته یا بیشتر به صورت مزمن علائم بیماری روانی را دارید و در زندگی روزمره و ارتباط با دیگران با چالشهایی روبهرو هستید؛ بهتر است به روانشناس یا وانکاو مراجعه کنید.
- اگر رویدادهای خاصی مانند: مرگ، ازدواج و… رفتار و احساسات شما را با تغییرات ناگهانی همراه کرده است بهتر است از یک متخصص مشاوره دریافت کنید.
- ممکن است برای همه افراد پیش آید که سطح اضطراب و استرس از کنترلشان خارج شود و نیاز به کمک داشته باشند. استرس و اضطراب میتواند به روال عادی زندگی شما لطمه وارد کند از این رو باید از یک متخصص در این زمینه کمک دریافت کنید.
- اگر افکار خودکشی یا افکار آسیب زننده به خود و دیگران را دارید، باید بدانید این گونه افکار به راحتی قابل کنترل نیست و شما نمیتوانید یک شبه این افکار را از ذهن خود بیرون کنید. کمک یک روانکاو میتواند به شما کمک شایانی کند.
در تمامی مراحلی که ذکر شد باید در نظر داشته باشید هرچه سریعتر برای روان درمانی بیماریهای روحی و روانی خود اقدام کنید مسائل با چالش و هزینه کمتر برای شما حل میشوند.
سخن پایانی:
روان درمانی بیماریهای روحی و روانی میتواند یک سرمایه گذاری بزرگ برای زندگی شما باشد. اکثر بیماریها و اختلالات روانی فرد را از زندگی عادی دور میکنند و تجربیات بسیار سختی را در مقابل آنان قرار میدهد. در نظر داشته باشید که اگر از یک فرد متخصص کمک دریافت نکنید این بیماریها تشدید میشوند و چالشهای شما پیچیدهتر تر از قبل نمایان میشود. پس بهتر است تا قبل از آن که شرایط را بری خود و اطرافیانتان بحرانی کنید هرچه سریعتر از روانشناس، روانکاو و روانپزشک کمک بگیرید.
پزشک متخصص می تواند تشخصی بدهد که کدامیک از راه های درمان برای شما موثرتر واقع میشود و بهتر است از مشاوره فردی، مشاوره گروهی و یا روش های مختلف روان درمانی بیماریهای روحی و روانی استفاده کنید. در مرکز روان تحلیلی ایرانیان؛ روانکاوان و روانپزشکان حاذقی هستند که به مدرنترین متدهای درمانی آشنایی دارند. اگر نیاز دارید که مشاورههای بیشتری در این رابطه دریافت کنید با ما در تماس باشید.
دیدگاهتان را بنویسید