راهبردهای مداخله در بحران و مواجهه با تروما

در این روزهای پرتلاطم، ممکن است؛ دچار چالش‌های غیرمنتظره شده‌باشید و احساس کنید که در مواجهه با مشکلات سهمگین و ناگواری‌های مختلف همچون تنگناهای مالی، شرایط دشوار بیکاری، درد جانکاه از دست دادن عزیزان و شب‌هایی که در تاریکی و بی‌خوابی می‌گذرند، دیگر توان ادامه‌دادن ندارید و به قول معروف”از عهده شما خارج است!”

«مرکز روان‌شناسی تحلیلی ایران»، متعهد به همراهی، در هر قدم از این مسیر سخت است تا با دانش، تجربه و همدلی خود، شما را در مسیر هدایت به فردایی روشن‌تر، همراهی کند.

بحران چیست؟

بحران، احساس ناتوانی است که اغلب؛ در مواجهه با چالش‌های سنگین با آن روبرو می‌شویم و در ما احساس ناتوانی و پایان‌ناپذیری درد ایجاد می‌کند! اگر بخواهیم بیشتر درباره بحران، صحبت کنیم، باید بگوییم: موقعیت احساسی سردرگمی و ناتوانی یا جدا‌ماندن است که از یک اتفاق بیرونی، سرمنشاء می‌گیرد.

نشانه‌های بحران چیست؟

نشانه‌های بحران، شامل تغییرات قابل توجه در رفتار، احساس‌ها و افکار است. این امر می‌تواند موجب افزایش اضطراب و استرس، احساس ناامیدی و ناتوانی شدید، اختلال در خواب و خوراک، عدم مدیریت واکنش‌های هیجانی، مشکل در تصمیم‌گیری، دور شدن از فعالیت‌های روزمره و احساس بی‌تفاوتی نسبت به اطرافیان‌مان شود.

همچنین، افزایش رفتارهای پرخطر مانند مصرف مواد یا خودآزاری نیز از نشانه‌های بحران هستند. این نشانه‌ها نیاز به توجه و مداخله فوری دارند، چرا که بحران می‌تواند بر سلامت روانی و جسمی فرد تأثیر بگذارد.

چرا مداخله در بحران اهمیت دارد؟

همانطور که اشاره کردیم، وقتی دچار بحران می‌شویم، ممکن است، به خود یا دیگران آسیب بزنیم. مداخله در بحران موجب می‌شود که از برخی خطرات آسیب به خود یا دیگران در امان بمانیم. برخی از اهداف مداخله در بحران عبارتند‌ از:

1. شناسایی ریشه‌های مشکل

مداخله در بحران به ما کمک می‌کند تا واقعیت‌های موجود و عواقب احتمالی آن را شناسایی کنیم. این شناخت، موجب تدوین استراتژی‌های مؤثرتر برای مقابله با آن می‌شود.

2. مدیریت واکنش‌های عاطفی

بحران‌ها معمولاً با واکنش‌های عاطفی شدید همراه هستند. بخشی از مداخله در بحران، درک همین مسئله است. این درک، در مدیریت بهتر احساسات‌مان و اجتناب از پاسخ‌های عجولانه یا زیان‌بار بسیار موثر است.

3. تقویت توانایی‌های مقابله‌ای

با درک دقیق بحران، می‌توانیم توانایی‌های خود را برای مقابله با آن تقویت کنیم. این امر موجب افزایش اعتماد به نفس و توانایی‌های حل مسئله در ما می‌شود.

4. جلوگیری از بحران‌های آینده

مداخله و درک بحران، به ما امکان شناسایی الگوها و عوامل خطرساز را می‌دهد، این امر می‌تواند در پیشگیری از بحران‌های مشابه در آینده مفید باشد.

5. آسان‌تر کردن فرآیند بهبودی

درک و مداخله در بحران به عنوان بخشی از روند زندگی، می‌تواند فرایند بهبود ما را تسریع بخشد و کمک‌مان کند تا از تجربه‌های دشوار، درس‌های ارزشمند بیاموزیم.

6. افزایش روابط و همبستگی

فهم و مداخله در بحران‌، موجب درک عمیق‌تر ما از موقعیت‌ها و احساسات دیگران می‌گردد، این امر موجب تقویت روابط و ایجاد همبستگی در جوامع می‌شود.

مداخله در بحران، چه روش‌هایی دارد؟

وقتی با بحرانی مواجه می‌شویم، روش‌های مداخله متنوع و کاربردی برای حل آن وجود دارد. اولین گام، ایجاد یک فضای امن و حمایتی است، جایی‌که بتوانیم بدون ترس از قضاوت، احساسات‌مان را بیان کنیم.

متخصصان سلامت روان با استفاده از دانش و تجربه خود، به ما کمک می‌کنند تا استراتژی‌های مقابله‌ای مناسب را شناسایی و به کار گیریم. این استراتژی‌ها ممکن است؛ شامل روان‌درمانی، تکنیک‌های کنترل استرس و تقویت مهارت‌های مقابله‌ای باشند.

ایجاد برنامه‌های عملی برای مواجهه با مشکلات و تقویت حمایت اجتماعی نیز از دیگر رویکردهای مؤثر در این زمینه هستند. این روش‌ها به ما کمک می‌کنند تا قدرت درونی خود را بازیابیم و به سمت بهبودی و بازسازی زندگی خود گام برداریم.

خدمات مرکز روانشناسی تحلیلی ایران در مواجه با بحران

یادتان باشد، در مواجهه با بحران، تنها نیستید. تیم ما آماده است تا در هر قدم کنار شما باشد و در این امر مداخله کند. کافی است، برای اطلاعات بیشتر و رزرو جلسات مشاوره، با ما تماس بگیرید.