احساس می‌کنید بار سنگینی به دوش دارید؟ با مشکلات عاطفی مثل افسردگی، اضطراب، یا رابطه‌های مشکل‌دار دست‌و‌پنجه نرم می‌کنید؟ بدانید که تنها نیستید. با گروه درمانی می‌توانید فضایی امن و حمایتی را در کنار افرادی که شرایط مشابهی دارند، پیدا کنید و همگی با هم مسیر بهبود را طی کنید.

گروه کاوی چیست؟

گروه کاوی، نوعی از روان‌درمانی است که در آن، ۸ نفر از افراد با چالش‌های مشترک، به‌صورت گروهی با یک درمانگر متخصص دیدار می‌کنند. در این جلسه‌ها، با استفاده از رویکرد روانکاوی، به بررسی ریشه‌های مشکلات در گذشته و تاثیرشان بر وضعیت حال حاضر می‌پردازند. هدف اصلی این نیست که از درد و رنج آینده جلوگیری شود، بلکه با تقویت روانی فرد، توانایی او برای مواجهه با مشکلات و ناکامی‌های زندگی افزایش می‌یابد.

مزایای گروه درمانی چیست؟

· احساس همدلی و درک‌شدن

صحبت‌کردن با افرادی که تجربیات مشابهی دارند، به فرد این اطمینان را می‌دهد که تنها نیست و دیگران نیز مشکلات مشابهی را پشت‌ سر گذاشته‌اند.

· یادگیری از تجربیات دیگران

هر عضو گروه، با داستان و شخصیت منحصر‍‌به‌فرد خود، به پویایی گروه می‌افزاید. با مشاهده و تحلیل چالش‌های یکدیگر، فرصت یادگیری و کسب دیدگاه‌های جدید برای همه فراهم می‌شود.

· دریافت حمایت و بازخورد

فرد در گروه کاوی، می‌تواند از همدلی و حمایت سایر اعضا بهره‌مند شود و با دریافت بازخوردهای سازنده، نقاط قوت و ضعف خود را بهتر بشناسد.

· کاهش انزوای اجتماعی

احساس تنهایی و انزوا، از عوارض شایع مشکلات عاطفی است. گروه درمانی این فرصت را به مراجع می‌دهد که با افراد جدید ارتباط برقرار کرده و احساس تعلق کند.

گروه کاوی به چه مسائلی کمک می‌کند؟

  • افسردگی
  • اضطراب
  • مشکلات روابط
  • تروما

فرد پیش از شروع گروه درمانی چه مراحلی را باید بگذراند؟

فرد پیش از پیوستن به گروه، یک دوره مشاوره فردی با درمانگر خواهد داشت. این جلسه‌ها، با هدف شناخت بهتر مراجع و مشکلاتش برگزار می‌شود و درمانگر به بررسی مختصر روان‌درمانی فرد می‌پردازد. این مشاوره به درمانگر کمک می‌کند تا تشخیص دهد که آیا گروه درمانی برای مراجع مورد نظر مناسب است یا خیر!

مدت زمان جلسات گروه درمانی چقدر است؟

هر جلسه گروه درمانی، حدود ۱ ساعت و ۱۵ دقیقه زمان می‌برد و به صورت هفتگی برگزار می‌شوند.

اصلی‌ترین سوالات و نگرانی‌ها درباره گروه‌درمانی چیست؟

روان درمانی می‌تواند مسائل عمیقی را به سطح بیاورد. درمانگر به مراجع باید اطمینان بدهد که هر سوال یا نگرانی را می‌تواند با او در میان بگذارد. این کار برای پیشرفت روند درمان‌ فرد اهمیت زیادی دارد.

شرایط شرکت در جلسه‌های گروه درمانی چیست؟

مشارکت فعال هر عضو گروه، برای پیشرفت خود و سایر اعضا ضروری است. درمانگر ، فضای امن و حمایتی برای گفت‌وگو و کاوش مسائل عاطفی فراهم می‌کند. حفظ رازها و حریم تمامی اعضای گروه در این مسیر اهمیت زیادی دارد.

آیا جلسه‌های گروه درمانی اثربخش هستند؟

تحقیقات نشان می‌دهد که گروه درمانی با رویکرد روانکاوی، در درمان مشکلات شدید و خفیف روانی اهمیت زیادی دارد. مطالعات مختلف بیانگر آن هستند که روان درمانی، همراه با داروهای ضدافسردگی، می‌تواند به شکل قابل توجهی علائم افسردگی را کاهش دهد. همچنین، برای درمان برخی اختلالات جسمی با منشاء روانی، روانکاوی کوتاه‌مدت می‌تواند از سایر روش‌های درمانی موثرتر باشد.

عوارض جانبی احتمالی گروه درمانی چیست؟

صحبت‌کردن و فکر کردن درباره مسائل عاطفی می‌تواند دشوار باشد. به همین دلیل، برخی افراد ممکن است، در ابتدای مسیر، احساس بدی پیدا کنند. با این حال، درمانگر به مراجع کمک می‌کند تا با واکنش‌های عاطفی شدید، به شکل بهتری کنار بیاید.

آیا گروه درمانی برای همه افراد مناسب است؟

گروه درمانی برای همه مناسب نیست. در طول مشاوره فردی، درمانگر در مورد سایر گزینه‌های درمانی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم، با فرد صحبت می‌کند. همچنین، در برخی موارد، ممکن است؛ داروهای تجویزشده توسط پزشک، بخشی از درمان را تشکیل دهند. از جمله سایر گزینه‌های درمانی عبارت‌اند از:

  • روانکاوی فردی
  • مشاوره
  • درمان شناختی-رفتاری
  • درمان تحلیلی-شناختی
  • درمان بین‌فردی پویا
  • زوج درمانی
  • خانواده درمانی

مهم‌ترین نکات درباره گروه درمانی که باید بدانید!

  • گروه درمانی یک فرآیند است و زمان می‌برد تا متوجه نتایج مفید آن شوید.
  • مشارکت فعال در جلسات، برای موفقیت شما ضروری است.
  • اگر احساس ناراحتی یا ناامنی کردید، با درمانگر خود صحبت کنید.

اگر فکر می‌کنید گروه درمانی می‌تواند به شما کمک کند، با ما در «مرکز روان‌ تحلیلی ایرانیان» تماس بگیرید. ما خوشحال می‌شویم تا در مورد آن با شما بیشتر صحبت کنیم.

چند سوال متداول در مورد گروه درمانی

در ادامه به چند سوال رایج که ممکن است، ذهن‌تان را درگیر کند، اشاره می‌کنیم:

1. گروه درمانی چگونه کار می‌کند؟

گروه درمانی به شما کمک می‌کند تا درک بهتری از خود و مشکلات‌تان پیدا کنید. با صحبت کردن با افرادی که تجارب مشابهی دارند، می‌توانید الگوهای رفتاری خود را شناسایی و راه‌های جدیدی برای مواجهه با چالش‌های زندگی پیدا کنید.

2. گروه درمانی برای چه کسانی مناسب است؟

گروه درمانی برای افراد مبتلا به طیف وسیعی از مشکلات روانی، از جمله: افسردگی، اضطراب، مشکلات روابط، و تروما، مناسب است. همچنین، گروه درمانی می‌تواند برای افرادی که به دنبال رشد شخصی و بهبود مهارت‌های بین فردی خود هستند نیز مفید باشد.

3. گروه درمانی چقدر طول می‌کشد؟

طول مدت گروه درمانی، بسته به نوع مشکل و اهداف درمان، متفاوت است. اغلب؛ بین 12 تا 20 جلسه برگزار می‌شود.