چگونه میتوان از انفجار خشم جلوگیری کرد؟
بدون شک شما هم بارها شنیدهاید که عصبانیشدن خوب نیست و نباید خشمگین شد. اما برخلاف تصور عموم، باید بگوییم، عصبانیشدن حس بدی نیست و یک احساس کاملا طبیعی و سالم در انسان است. زمانی این حس مسئلهساز میشود که نتوان آن را کنترل کرد و منفجر شد. در این مطلب از مجله روانشناختی قصد داریم شما را با تکنیکهای پیشگیری از انفجار خشم آشنا سازیم. پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
خشم چیست و چگونه آن را ابراز میکنیم؟
خشم، پاسخی طبیعی و تطبیقی به تهدیدها است. این حس، به ما امکان مبارزه و دفاع از خود را در زمان حمله میدهد. اغلب ما برای پیشگیری از انفجار خشم، از تکنیکهای کنترل آن به صورت خودآگاه و ناخودآگاه استفاده میکنیم.
1. ابراز خشم
ابراز خشم به روشی قاطعانه نه پرخاشگرانه، سالمترین شیوه بیان آن است. برای انجام این کار، باید یاد بگیریم که نیازهای خود را به طور واضح بیان کنیم و بدون اینکه به دیگران آسیب بزنیم، به آنها برسیم. قاطعبودن به معنای زورگوبودن نیست، بلکه به معنای احترام به خود و دیگران گذاشتن است.
2. سرکوب کردن
یکی دیگر از شیوههای بیان خشم، سرکوبکردن و هدایت آن به درون بدن و انجام یک کار ظاهری یا رفتاری مثبت است. خطر این نوع واکنش که ابراز بیرونی ندارد، فشار خون بالا، افسردگی و بیماریهای مختلف است. پیشگیری از انفجار خشم میتواند در این زمینه کمککننده باشد.
3. آرام کردن
روش سوم، استفاده از تکنیکهای کنترل خشم و آرام کردن درون خود، است. این روش، مانع از انفجار خشم شده و کمکتان میکند تا با شرایط عصبانیت بهتر کنار بیایید.
پیشگیری از انفجار خشم و تکنیکهای کنترل آن از جمله مباحث مهم در روانشناسی هستند که به فرد کمک میکند تا احساسات خود را مدیریت کرده و به زندگی سالمتری روی بیاورند. شما نیز با استفاده از این تکنیکها، میتوانید احساسات عاطفی و برانگیختگی فیزیولوژیکی خود را کاهش دهید و با موقعیتهای استرسزا بهتر کنار بیایید.
چرا برخی افراد زودتر از دیگران عصبانی میشوند؟
روانشناسان معتقد هستند که افراد دائم عصبانی، در مقایسه با دیگران تحمل کمتری دارند. این افراد خشمگین، باور دارند نباید با ناامیدی، ناراحتی یا آزار و اذیت مواجه شوند. آنها نمیتوانند به راحتی با شرایط سخت کنار بیایند. به خصوص اگر موقعیت به نظر ناعادلانه باشد. استفاده مستمر از تکنیکهای کنترل خشم میتواند در این زمینه به افراد کمک کند.
دلیل خشمگین رفتار کردن افراد چیست؟
1. تأثیر فرهنگ و اجتماع بر خشم
خشم اغلب به عنوان یک حس منفی تلقی میشود. اغلب به همه ما یاد داده شده که ابراز اضطراب یا افسردگی اشکالی ندارد، اما خشم را نباید بروز داد. در نتیجه، ما یاد نمیگیریم که چگونه آن را کنترل کنیم یا به صورت سازندهای هدایتش کنیم. استفاده از تکنیکهای کنترل خشم میتواند به همه ما کمک کند تا خشم خود را به طور مؤثرتری مدیریت کنند.
2. سابقه خانوادگی
سابقه خانوادگی نیز نقش مهمی در این زمینه دارد. به طور معمول، افرادی که به راحتی عصبانی میشوند، اغلب؛ خانوادههای هرج و مرج و آشفته داشتهاند و مهارت برقراری ارتباطات احساسی را ندارند. آموزش تکنیکهای کنترل خشم میتواند در بهبود روابط خانوادگی و کاهش تنشهای آنها سازنده باشد.
آیا خشمگینشدن خوب است؟
روانشناسان معتقدند که این یک باور غلط و خطرناک است. برخی از افراد، از این تئوری، به عنوان مجوزی برای آسیبرساندن به دیگران استفاده میکنند. تحقیقات نشان دادهاست که “رها کردن” خشم در واقع، باعث تشدید عصبانیت و پرخاشگری میشود و هیچ کمکی به شما یا فردی که از او عصبانی هستید، نمیکند.
بهترین کار این است که دریابید چه چیزی باعث عصبانیت شما میشود و سپس روشهای پیشگیری از خشم را فرا بگیرید.
· شناسایی عوامل محرک
برای پیشگیری از انفجار خشم، مهم است که شما محرکهای خود را شناسایی کنید. این محرکها میتوانند شرایط ویژه، رفتارهای خاص از دیگران، یا حتی خاطرات خاصی باشند که شما را عصبانی میکنند. با شناسایی آنها میتوانید استراتژیهای تکنیکهای کنترل خشم را به کار ببرید و خودتان را آرام سازید، پیش از اینکه واکنش نشان دهید.
· تمرینهای آرامسازی
یکی از تکنیکهای کنترل خشم که به طور گسترده توصیه میشود، تمرینات آرامسازی است. در ادامه ما شما را با انواع آن آشنا خواهیم برد. استفاده از استراتژیهای ارائه شده در پیشگیری از انفجار خشم، بسیار موثر است.
افزون براین آزمونهای روانشناختی وجود دارد که به ما کمک میکند تا میزان خشمگین بودنمان را متوجه شویم. استفاده از برنامههای گروه درمانی خشم، ثبت نام در دورههای کنترل خشم، همچون « گروه درمانی پویا برای خشم» به شما کمک میکند تا با استفاده از استراتژیهای مدیریت خشم، عصبانیت خود را کنترل کنید.
بهترین تکنیکهای کنترل خشم
هدف از مدیریت و پیشگیری از انفجار خشم، کاهش احساسات عاطفی و برانگیختگی فیزیولوژیکی است. میدانید که نمیتوان از چیزها یا افرادی که ما را عصبانی میکنند، خلاص شویم یا دوری کنیم، اما میتوانیم یاد بگیریم که میزان واکنشمان به آنها را کنترل کنیم.
· تنفس شکمی
یکی از روشهای بسیار ساده اما موثر، برای پیشگیری از انفجار خشم، تنفس شکمی است. تنفسهای عمیق شکمی به شما کمک میکند تا آرامتر شوید.
· تکرار کلمات آرامشبخش
تکرار کلمات یا عباراتی همچون «آرام باش»، «به آرامی» در حین تنفس عمیق، نیز یکی از تکنیکهای کنترل خشم است که موجب آرامش شما میشود.
· تصویرسازی ذهنی
تصویرسازی ذهنی، نیز از جمله روشهای موثر پیشگیری از انفجار خشم است. تصور کنید که در مکانی آرام و دلپذیر هستید، این تصاویر میتوانند به کاهش خشمتان کمک کنند.
· پذیرفتن احساساسات
به خود یادآوری کنید، عصبانیت یک حس طبیعی است. پذیرفتن آن بدون توجیه یا شماتت، نیز یکی دیگر از شیوههای موثر پیشگیری از انفجار خشم است.
· خروج از موقعیت محرک
از موقعیتی که موجب عصبانیت شما شدهاست، خارج شوید. این شیوه نیز یکی دیگر از روشهای کنترل خشم است.
· استفاده از کلمه کد
از جمله استراتژیهای مدیریت خشم، استفاده از یک کلمه کد است، وقتی عصبانی هستید آن را به خود یا دیگران بگویید تا نشان دهید به زمان بیشتری برای آرام شدن نیاز دارید.
· تمرکز روی محیط اطراف
تمرکز روی محیط اطراف نیز یکی از روشهای موثر پیشگیری از انفجار خشم است. سعی کنید به جزئیات اطراف خود توجه کنید تا ذهن شما از موضوع استرسزا دور شود.
· استفاده از یک جسم فیزیکی
یک شیء کوچک را همیشه همراه خود داشتهباشید تا وقتی عصبانی میشوید، روی آن تمرکز کنید. به عنوان مثال، میتوانید یک سنگ گرد، یک اسباببازی فیجت یا تکهای پارچه باشد.
· دوش آب سرد
دوش آب سرد گرفتن نیز از جمله تکنیکهای کنترل خشم است که کمکتان میکند تا آرام شوید. اگر امکان دوش گرفتن ندارید، دستها و صورت خود را با آب سرد بشویید.
· استفاده از تکنیکهای ذهن آگاهی
تمرینات ذهن آگاهی به شما کمک میکند تا آگاهی بیشتری نسبت به احساسات، افکار و واکنشهای خود داشته باشید. این آگاهی به پیشگیری از انفجار خشم و مدیریت بهتر واکنشها کمک میکند.
· اجتناب از نشخوار فکری
تمرکز بیش از حد روی موضوعاتی که باعث خشم شما شدهاند، میتواند به تشدید احساسات منجر شود. سعی کنید به جای نشخوار فکری، خود را با فعالیتهای مثبت مشغول دارید.
· مشورت با افراد قابل اعتماد
صحبت کردن با دوستان، خانواده یا یک مشاور میتواند کمکتان کند تا افکار خود را سامان دهید و راهکارهایی برای کنترل خشم پیدا کنید.
· تخلیه انرژی به روش ایمن
انجام فعالیتهای فیزیکی مانند ورزش، پیادهروی یا یوگا میتواند به تخلیه انرژی مازاد و کاهش تنش کمک کند.
· انجام فعالیت بدنی
ورزش یا سایر فعالیت های بدنی همچون دویدن، بوکس یا رقصیدن با یک موزیک پرانرژی نیز از جمله روشهای پیشگیری از انفجار خشم است.
· وقت گذراندن در طبیعت
وقت گذراندن در طبیعت نیز میتواند به شما در پیشگیری از انفجار خشم کمک کند.
· نوشتن یا انجام کارهای هنرهای دیگر
نوشتن تمام احساسات خود در یک دفترچه یادداشت یا ضبط کردن صدا نیز به شما کمک میکند تا احساسات خود را از ذهنتان بیرون کنید. برخی از افراد متوجه شدهاند که انجام این کار و پاره کردن یا حذف یادداشتها، از جمله روشهای پیشگیری از خشم است که موجب آرامش بیشتر افرد میشود.
· انجام دادن کاری با دستان
تعمیر یا ساختن چیزی یا نقاشی و نوشتن نیز از جمله روشهای موثر پیشگیری از انفجار خشم است.
جمعبندی نهایی
پیشگیری از انفجار خشم و کنترل آن از طریق تکنیکهایی مختلف که در این مطلب به آن اشاره کردیم، امکانپذیر است. استفاده از این شیوهها، بهصورت مداوم، موجب کاهش پاسخهای خشمآلود شما خواهد شد. علاوه بر این، شرکت در برنامههای گروه درمانی خشم میتواند به شما کمک کند تا با حمایت دیگران و درک متقابل، مهارتهای کنترل خشم خود را تقویت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و شرکت در این برنامهها، با گروه درمانی پویا (برای خشم) تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید