مشاوره نوجوانان برای رفع اضطراب و افسردگی
نوجوانی، سفری پر فرازونشیب است که در آن نوجوانان با چالشهای مختلفی روبرو میشوند. یکی از این چالشها، استرس یا اضطراب است که میتواند بر عملکرد تحصیلی، روابط اجتماعی و سلامت روانب بچهها تأثیر بگذارد. مشاوره اضطراب نوجوانان، با ارائه ابزارها و مهارتهای لازم، به آنها کمک میکند تا با اضطراب، استرس یا افسردگی خود مقابله کنند و به زندگیشان معنا و هدف تازه ببخشند. در این مطلب از مجله روانشناسی، عزممان را جمعکردهایم تا دربارۀ مشاورۀ استرس، اضطراب و افسردگی نوجوانان با شما صحبت کنیم و راهکارهایی لازم در این باره در خدمت شما بگذاریم.
«مرکز روان تحلیلی ایرانیان» یک فضای مناسب برای مشاوره اضطراب نوجوانان، مشاوره استرس و یا مشاوره افسردگی است. ما در این مجموعه سعی میکنیم با ارائه راهکارهای مناسب، به شما والدین و مربیان گرامی کمک کنیم تا به طرز بهتر و اصولیتری با این مرحله از زندگی نوجوانان برخورد کنید. برای دریافت مشاوره نوجوانان برای رفع اضطراب و افسردگی با کارشناسان ما به شماره 09017593316 تماس حاصل فرمایید.
چرا درک اضطراب نوجوان مهم است؟
اگر شما خواننده عزیز، یکی از والدین بچهها باشید، شما هم این موضوع را تأیید میکنید که ما همیشه بهترینها را برای فرزندانمان آرزو میکنیم. ما میخواهیم آنها سالم، شاد و مقاوم باشند تا بتوانند با چالشهای زندگی مقابله کنند. اما در عمل فراهمکردن چنین شرایطی و درک موضوع، سخت و شاید ناممکن باشد.
نگرانی یک مشکل رایج در کودکان، نوجوانان و جوانان است که اغلب در مراحل مختلف رشد، آن را تجربه میکنند. نخستین اختلالهای اضطرابی را بچهها در سنین 4 تا 8 سالگی تجربه میکنند.
یک نظرسنجی جدید نشان دادهاست، حدود %32 درصد از نوجوانان آمریکا دچار اختلالهای اضطرابی هستند، عددی که در طول سالها به طور قابل توجهی افزایش یافته است. این مطالعه نشان دادهاست که یک نفر از هر 4 تا 5 نوجوان، نمیتواند اضطرابش را کنترل کند و برای نوجوان، این امر، مسئلهساز شدهاست.
از سوی دیگر بیماری همهگیری کووید-۱۹ نیز نگرانی و استرس کودکان و نوجوانان را دوچندان کرد و آنها را با شرایط جدیدی در همۀ زمینهها مواجه کرد که تا قبل از آن، تجربه نکرده بودند.
خبر خوبی که در این رابطه میتوانیم به شما بگوییم این است که اضطراب یک بیماری کاملاً قابل درمان است. کارهای زیادی وجود دارد که میتوان برای کمک به فرزندتان انجام دهید، مهمترین آنها استفاده از مشاوره در زمینههای مختلف استرس،اضطراب و افسردگی نوجوانان است.
دلایل استفاده از مشاوره اضطراب برای نوجوانان
نوجوانان، امروزه با چالشهای پیچیدهتری نسبت به نسلهای گذشته مواجه هستند. فشارهای تحصیلی، رقابتهای اجتماعی، دسترسی به اطلاعات نامحدود و تغییرات هورمونی، همگی میتوانند منجر به افزایش اضطراب در آنها شود. در صورتیکه، این اضطراب درمان نشود، میتواند به افسردگی و سایر مشکلات روانی منجر گردد. مشاوره تخصصی، با ارائه ابزارها و مهارتهای لازم، به نوجوانان کمک میکند تا با اضطراب خود کنار بیایند و به پتانسیلهای خود دست یابند.
مزایای مشاوره اضطراب برای نوجوانان چیست؟
گاهی با خود فکر میکنیم که این دوره از زندگی را ما نیز گذراندیم و نباید روی آن حساس باشیم. اما باید به شما بگوییم، نوجوانان امروزی به دلیل دسترسی به اخبار و ترندهای روز جهان، حجم استرس و اضطراب بسیار بیشتری را تحمل میکنند. از سوی دیگر، علم روانشناسی این روزها، قطعا پیشرفت بسیاری داشتهاست. پس چرا ما باید صبر کنیم تا نوجوانمان همان سختیها و مشکلات را به مراتب شدیدتر تحمل کند؟ برای درک بیشتر نقش مشاوره اضطراب نوجوانان، فواید استفاده از مشاوره استرس و اضطراب را با هم مرور میکنیم:
1.تاثیر مشاوره روی درک بهتر خود
مشاوره به نوجوانان کمک میکند تا خودش را بهتر درک کرده و رابطۀ بهتری با خودش برقرار کند.
2.تأثیر مشاوره بر یادگیری مهارتهای مقابلهای
نوجوانان یاد میگیرند که با استفاده از تکنیکهای مختلف، مانند تنفس عمیق، مدیتیشن و تفکر مثبت، با استرس و اضطراب خود مقابله کنند.
3.افزایش اعتماد به نفس
مشاوره استرس و اضطراب، به نوجوانان کمک میکند تا به تواناییهای خود اعتماد کرده و در مقابل چالشهای زندگی، با نگاهی مثبتتر برخورد کنند.
4.بهبود روابط
صحبت با مشاور استرس یا اضطراب، به نوجوان کمک میکند تا روابط سالمتری با خانواده، دوستان و همسالانش برقرار کند.
5.افزایش عملکرد تحصیلی
یکی از تأثیرات اضطراب، عملکرد تحصیلی بچههاست. استفاده از مشاوره در این مرحله از زندگی نوجوانان، به آنها کمک میکند تا عملکرد تحصیلی خود را بهبود ببخشند.
6.پیشگیری از مشکلات جدیتر
اگر اضطراب نوجوانان به موقع درمان نشود، ممکن است به افسردگی، اختلالات اضطرابی شدید و حتی خودکشی منجر شود.
شایعترین علائم اضطراب در نوجوانی
اضطراب در نوجوانان آنچنان آشکار نیست. چون بچهها در این مرحله از زندگی خود، ترجیح میدهند، افکار و احساسات خود را پنهان سازند. رایجترین علائم اضطراب در نوجوانی عبارتاند از:
- ترس یا نگرانی مداوم در مورد جنبههای معمول زندگی آنها
- کنارهگیری از دوستان یا فعالیتهای اجتماعی
- تحریکپذیری یا حمله به دیگران
- مشکلات در مدرسه یا عملکرد ناگهانی ضعیف
- امتناع از رفتن به مدرسه
- مشکلات خواب
- سوء مصرف مواد
آیا استرس و اضطراب در نوجوانان به یک مفهوم است؟
استرس و اضطراب هر دو از جمله احساسهای رایجی هستند که اغلب نوجوانها آنها را تجربه میکنند و اغلب با هم یکی فرض میشود. در حالیکه این چنین نیست و تفاوتهایی با هم دارند که در جدول زیر به بررسی آن میپردازیم:
ویژگی | استرس | اضطراب |
تعریف | پاسح طبیعی بدن به محرک | احساس نگرانی مداوم و بیش از حد |
مدت زمان | کوتاهمدت و موقتی | طولانیمدت و مزمن |
محرک | موقعیت خاص و مشخص | بدون علت خاص و نامشخص |
علائم | سردرد، دردهای عضلانی و بیخوابی | سردرد، دردهای عضلانی، بیخوابی، مشکل در تمرکز، حملات پانیک |
نحوۀ برخورد با نوجوان مضطرب
همانطور که اشاره شد، در دورۀ نوجوانی به دلایل مختلف، سطح اضطراب نوجوان افزایش مییابد. در ادامه راهکارهایی که در این رابطه والدین و یا مشاوران و مربیان مدرسه میتوانند انجام دهند، عبارتاند از:
1.با نوجوان خود در مورد اضطراب صحبت کنید.
به نوجوانتان اطمینان دهید که اضطراب میتواند تحت شرایط خاصی به عنوان یک احساس محافظتی عمل کند و ما را از خطرات بالقوه آگاه سازد و کمکمان میکند که ایمن بمانیم. در واقع با صحبتکردن دربارۀ اضطراب با نوجوان، میتوان به نوجوان کمک کرد که این حس را یک مسئله بد و ناخوشایند نبیند و یا از آن نترسد.
2.با نوجوان خود یک گفتوگوی باز داشته باشید.
حفظ ارتباط مؤثر با نوجوانان گاهی ار سخت و حتی ناراحتکنندهای است. نوجوانان با مستقلتر شدن همیشه به والدین خود اعتماد نمیکنند. ایجاد یک فضای باز گفتوگو با نوجوان به بچه کمک میکند، تا به شما اعتماد کرده و احساساتش را با شما به اشتراک بگذارد.
3.با نوجوان خود ارتباط منظم برقرار کنید.
ممکن است، فرزند شما به جزییات اشاره نکند و خیلی کوتاه پاسخ شما را بدهد. اما؛ میداند که شما واقعاً، دوستش دارید و نگرانش هستید.
4.نوجوانتان را تشویق کنید.
استفاده از چند کلمۀ تشویقی میتواند ارتباط شما را عمیقتر کرده و راه طولانی ایجاد فضای تعامل را کوتاهتر سازد. به نوجوان خود بگویید که به او و پیشرفتی که کرده، افتخار میکنید. اگر فرزند شما در یک موقعیت اضطرابزا گیر کردهاست، دربترهاش با او صحبت کرده و اضطرابش را با استفاده از جملاتی همچون: «میدانم این موقعیت سختی است» یا «این بسیار آسیبزا به نظر میرسد» تأیید کنید.
5.از مهارتهای گوشدادن فعال استفاده کنید.
نوجوانان به دنبال ارتباطات حمایتی و راههایی برای تخلیه احساسات خود با والدینش است. با گوشدادن دقیق و تأیید احساسات آنها بدون قضاوت یا انتقاد، میتوانید به کاهش علائم اضطراب فرزندتان کمک کنید. میتوانید این کار را با دادن توجۀ کامل خود به نوجوان، برقرار کردن تماس چشمی برای نشاندادن علاقهمندی به آنچه میگوید و گاهی سر تکاندادن برای نشاندادن اینکه واقعاً در حال گوشدادن هستید، انجام دهید. از قطع کردن صحبت نوجوان خود هنگام حرفزدنش خودداری کنید تا احساس راحتی کرده و خودش را کاملا بیان کند.
6.برای موقعیتهای دشوار خودتان را آماده کنید.
برای موقعیتهای سخت خود را آماده کنید. بپذیرید که برخی از شرایط میتوانند اضطرابزا باشند. بچههای نوجوان را در چشمانداز مناسب قرار دهید تا از بزرگنمایی بیش از حد مسائلشان دوری کنند. نوجوانان ممکن است، دربارۀ احساساتشان اغراق کنند.
هنگام صحبت در مورد نحوه پاسخ آنها به یک موقعیت، برخی از روشهای جایگزین که ممکن است، مؤثرتر باشند را ارائه دهید. به عنوان مثال، اگر نوجوان شما نمرۀ مردودی در یک امتحان گرفتهاست و احساس میکند که احمق و .. است و هرگز فارغالتحصیل نمیشود. کمکش کنید که شرایط را واقعبینانهتر ببیند و به او بگویید فقط در یک امتحان رد شده که آن را میتوان با مطالعه بیشتر یا کمکگرفتن از یک معلم خصوصی، تغییر داد و به خود برچسب کلی نزند.
7.اعتماد به نفس نوجوان خود را تقویت کنید
به جای تمرکز بر ضعفهای نوجوان خود، نقاط قوت او را برجسته سازید. میتوانید به جای تمرکز بر اضطراب او، بر ویژگیهای مثبتش تأکید کنید. نوجوان شما ممکن است ویژگیهای فکری یا شخصیتی قوی داشته باشد که آنها را به عنوان افراد خاص متمایز میکند، به آنها اشاره کنید.
اگر نوجوان شما علاقه یا استعداد خاصی مانند هنر، موسیقی یا ورزش دارد، میتوانید از آنها برای حفظ انگیزه فرزندتان استفاده کنید. نشاندادن اینکه چقدر به او افتخار میکنید و قدردانی از فداکاریهایش، اعتماد به نفس او را تقویت میکند.
یادتان باشد، تسلط بر هر نوع مهارتی، اعتماد به نفس نوجوان را تقویت میکند و حواس او را از اضطرابش پرت میکند. به یاد داشته باشید، انجام این کارها برای نمایش کاملبودن بچه نیست؛ هدف این است که نوجوان، براساس تواناییهایش، بهترین تلاش خود را برای موفقیت انجام دهد.
چه زمانی باید به مشاوره استرس یا مشاوره اضطراب نوجوان مراجعه کرد؟
اگر با وجود کارهایی که به شما پیشنهاد دادیم، باز هم علائم اضطراب یا استرس نوجوان شما شدت پیدا کرد، حتما به یک مشاوره استرس یا مشاوره اضطراب نوجوانان مراجعه کنید.
سخن آخر
در این مطلب سعی کردیم شما را علائم استرس و اضطراب در نوجوان و راهکارهای مناسب در این رابطه آشنا سازیم و به این مسئله نیز اشاره کردیم که استفاده از مشاوره استرس و یا اضطراب به شما کمک میکند تا از مشکلاتی بعدی جلوگیری کنید.
به این نکته لازم است که توجه کنید. در صورت عدم توجه به این مسائل ممکن است؛ فرزندتان دچار مشکلات بدتری و افسردگی شود. بنابراین پیش از آنکه، کار سختتر شود، بهتر است به علائم توجه کرده و درست عمل کنید.
مرکز روانتحلیلی ایرانیان، یک مرکز فوقالعاده برای حل مشکلات مختلف همچون استرس، اضطراب و افسردگی نوجوانانهاست. این مرکز با ارائۀ مشاورهای لازم دربارۀ هرکدام از موارد اشاره شده، کمکتان میکند تا این مرحله از زندگی فرزندتان به خوبی طی شود. همین الان با ما تماس بگیرید و از خدمات مشاوره افسردگی نوجوانان ما کمک بگیرید.
منابع: webmd / healthline
دیدگاهتان را بنویسید