دلایلی که گروه درمانی برای نوجوانانی که دارای مشکلات متعدد هستند بسیار مفید است
برای بسیاری از نوجوانان، نوجوانی میتواند دورهای چالش برانگيز و دشوار باشد. در نوجوانی ما شاهد تغییراتی گوناگونی از جمله تغییرات فیزیکی در بدن، تغییرات ذهنی، احساسی و رفتاری هستیم. این دگرگونیها میتوانند احساس عدم اطمینان، سردرگمی، استرس، ترس و حتی چالشهای احتمالی سلامت روان را به همراه داشته باشد. به عنوان والدی دلسوز، درک آنچه در ذهن نوجوان یا کودک شما میگذرد، ممکن است دلهره آور به نظر برسد.
گروه درمانی نوجوانان یک رویکرد درمانی تخصصی است که برای رفع نیازها و چالشهای منحصربهفرد نوجوانان طراحی شده است. این روش یک جایگزین موثر برای نوجوانانی است که درمان فردی برای آنها نتیجه بخش نبوده است؛ لازم به ذکر است که گروه درمانی برای کودکان و نوجوانانی که با مشکلات اجتماعی یا ابراز وجود و عزت نفس، دست و پنجه نرم میکنند بسیار کارآمد خواهد بود.
در این مطلب از مجله روانشناختی مرکز روان تحلیلی ایرانیان همراه ما باشید تا به بررسی اهمیت و دلایل گروه درمانی برای کودکان و نوجوانان بپردازیم.
گروه درمانی برای کودکان و نوجوانان چیست؟
گروه درمانی برای نوجوانان شکلی از درمان است که برای کمک به نوجوانان در مواجهه با مشکلات روانی، اجتماعی، تحصیلی یا خانوادگی برگزار میشود. این گروهها تحت نظارت و راهنمایی یک روانشناس یا مشاور روانی برگزار شده و اعضای گروه با یکدیگر در مورد مشکلات و نیازهای خود صحبت میکنند و راهحلهای مختلف را برای حل آنها پیشنهاد میدهند.
گروه درمانی اغلب شامل5 تا 15 بیمار است که توسط یک یا دو متخصص بهداشت روان هدایت میشود. برخی از گروهها ممکن است بر مدیریت مسالهای خاص از سلامت روان مانند افسردگی یا اضطراب متمرکز شوند، در حالی که گروههای دیگر ممکن است بر توسعه مهارتهای اجتماعی، مقابله با از دست دادن یا بهبود عزت نفس تمرکز داشته باشند. گروه درمانی برای نوجوانان بسته به نوع گروه میتواند متفاوت به نظر برسد و جلسات درمانی ممکن است شامل فعالیتهای مختلفی باشند که به نوجوانان کمک میکند تا نگرانیهای خود را به روشی خلاقانه وارسی کنند.
موضوعات رایج در گروه درمانی برای نوجوانان
جلسات گروه درمانی برای کودکان و نوجوانان ممکن است موضوعات مختلفی را در مورد سلامت عاطفی و روانی نوجوانان پوشش دهند، این موضوعات از گروهی به گروه دیگر متفاوت هستند. در طول این جلسات، نوجوانان تجربیات خود را مورد بحث قرار میدهند، مهارتهای جدید میآموزند و از تعامل سازنده با یکدیگر رشد میکنند. در بخش زیر برخی از موضوعات رایج در گروه درمانی برای نوجوانان ذکر شده است:
اعتماد به نفس
اعتماد به نفس، موضوعی رایج در گروه درمانی برای نوجوانان است زیرا نقش مهمی در سلامت روان و رشد نوجوانان ایفا میکند . این جلسات در تقویت اعتماد به نفس، به نوجوانان کمک میکنند و باعث میشوند که کودک یا نوجوان شما برای مقابله با چالشهای زندگی، مانند حل مشکلات با دوستان یا فشار تحصیلی، آمادگی بیشتری داشته باشد.
احساسات
اغلب نوجوانان با گذر از دوران کودکی به بزرگسالی، احساسات شدیدی را تجربه میکنند. در جلسهی گروه درمانی، شرکت کنندگان یاد میگیرند که چگونه احساسات خود را درک و مدیریت کنند. به عنوان مثال، آنها با احساسات منفی و پیچیدهای مانند استرس و غم آشنا شده و به چگونگی تأثیر احساسات بر افکار، رفتار و روابط آگاهی پیدا میکنند.
ارتباط
برقراری ارتباطی خوب و موثر یک مهارت حیاتی برای نوجوانان است که در زندگی بزرگسالی آنها نیز نقش مهمی خواهد داشت. در جلسات گروهی از تمرینات نقشآفرینی برای بهبود مهارتهای ارتباطی استفاده میشود؛ همچنین نوجوانان یاد میگیرند که چگونه به سایر اعضای گروه گوش دهند و با آنها ارتباط برقرار کنند. این آموزشها منجر به روابط سالمتر با خانواده، دوستان و همسالان خواهد شد.
انزوا و تنهایی
در دنیای دیجیتال امروز، نوجوانان بیشتر از گذشته ممکن است احساس تنهایی و انزوا را تجربه کنند. گروه درمانی نوجوانان به مبارزه با این احساسات، با ایجاد محیطی سالم و حمایتی کمک میکند که در آن شرکتکنندگان بتوانند ارتباط نزدیکتری، هم با دیگران در گروه و هم در زندگی اجتماعی خود در خارج از گروه داشته باشند..
تغییرات رفتاری
در نوجوانی ممکن است تحت تاثیر جو جامعه، دوستان یا غیره تغییراتی در رفتار هر فرد ایجاد شود. در گروه درمانی، نوجوانان در مورد نگرانیهای مربوط به عادات ناسالم، مدیریت زمان، یا بینظمی صحبت کرده و یاد میگیرند که چگونه رفتارهای خود را مدیریت و بهبود بخشند.
خشم
خشم حسی غریزی در انسان است اما اگر از کنترل خارج شود، مشکل ساز خواهد شد. در جلسات گروه درمانی برای کودکان و نوجوانان طیف وسیعی از تکنیکها برای کمک به شناخت، ابراز و مدیریت سازنده خشم استفاده میشود.
آنچه باید در یک برنامه گروه درمانی نوجوانان انتظار داشته باشید
در گروه درمانی برای نوجوانان، درمانگران از مدلها و رویکردهای مختلفی برای به دست آوردن نتایج متفاوت بسته به مسائل نوجوان، اعم از چالشهای سلامت روان، مشکلات تنظیم عاطفی یا اختلالات سوء مصرف مواد، استفاده میکنند.
در ادامه نگاهی عمیقتر به پنج مدل متداول که یک درمانگر ممکن است استفاده کند، اشاره میکنیم:
روان درمانی گروهی
این شکل از گروه درمانی به نوجوانان کمک میکند تا به اهمیت روابطی که در مدیریت جنبههای مختلف زندگی خود ایجاد میکنند، پی ببرند؛ آنها را تشویق میکند تا گروهی منسجم تشکیل دهند، با هم کار کنند و همدلی و ارتباطات سالم را در خود گسترش دهند. تمرکز اصلی این رویکرد توسعه مهارتهای بینفردی و اجتماعی است.
گروههای شناخت درمانی
این نوع گروه درمانی با استفاده از رفتار درمانی شناختی و سایر سبکهای درمانی به نوجوانانی که با مصرف مواد دست و پنجه نرم میکنند، در شناسایی و تغییر الگوهای رفتاری ناسالم، کمک میرساند. با مساعدت درمانگر، نوجوانان فرآیندهای فکری و رفتارهای اعتیادآور خود را کنترل نموده و مشاور آنها را با ابزارهای لازم برای مقابله با محرکها و عوامل استرسزا آشنا میکند.
گروه درمانی پویا
این نوع از گروه درمانی با ایجاد یک محیط گروهی حمایتی به نوجوانان اجازه میدهد تا بر احساس انزوا و شرم غلبه کنند، احساسات خود را کنترل و به سمت ارتقای شخصیتی حرکت کنند.
گروه درمانی برای عدم برگشت به وضعیت قبلی
این رویکرد برای نوجوانانی که برنامه درمان مواد مخدر را تکمیل کردهاند، ایدهآل است و بازگشت آنها به زندگی روزمره را تسهیل میکند. به طور کلی در این رویکرد گروه درمانی با داشتن حمایت همسالان و مشارکت در این گروهها، نوجوانان روند درمانی خود را تکمیل و از بروز عادات آسیبزایی که در گذشته داشتهاند، جلوگیری میشود.
فرآیند بینفردی گروه درمانی
درمانگران از رویکرد روانپویشی در این نوع درمان گروهی نوجوانان استفاده میکنند. این شاخه از روانشناسی باورهای ناخودآگاه و تجربیات زندگی افراد را ریشه مشکلات میداند؛در این شیوه رواندرمانگر نوجوانان را تشویق میکند تا واکنشها و نقشهای خود را به اشتراک بگذارند.
مزایا و پیامدهای مثبت گروه درمانی نوجوانان
به گفته انجمن روانشناسی آمریکا، گروه درمانی میتواند به اندازه درمان فردی برای انواع علائم و شرایط موثر باشد. علاوه بر ارائه پشتیبانی حرفهای درمانگر، گروه درمانی به نوجوانان اجازه میدهد تا با همسالانی که ممکن است درگیر مسائل مشابه باشند، تعامل داشته و از آنها یاد بگیرند. در واقع این رویکرد، راهی جدید برای آشنایی با دیدگاههای مختلف، احساس تنهایی کمتر و یادگیری از تجربیات دیگران میباشد.
گروه درمانی با استفاده از مکانیسمهای پیشرفته در مدیریت استرس کودکان و نوجوانان، آثار مثبتی را به جا میگذارد:
- حمایت اجتماعی: ارتباطاتی که در جامعه همسالان در طول درمان گروهی شکل میگیرد میتواند به کاهش سطح استرس برای نوجوانانی که با چالشهای مختلف مواجه هستند، کمک کند.
- راهبردهای جدید:درمانگران ماهر علاوه بر یادگیری مبتنی بر تجربیات دیگران، تکنیکهایی کاربردی -که به طور خاص برای مدیریت عوامل استرسزا در نوجوانان طراحی شده اند- ارائه میکنند.
- اهداف قابل دستیابی: تعیین اهداف واقعبینانه در چارچوب جلسات گروهی به بچهها فرصتی برای ایجاد انعطافپذیری از طریق پیشرفت تدریجی به سمت نقاط عطف رشد شخصی ارائه میدهد.
جمع بندی
به طور خلاصه، گروه درمانی برای نوجوانان و کودکان یک روش سودمند برای پرداختن به نیازهای خاص و ارائه یک محیط حمایتی کارآمد برای دستیابی به تکنیکهای جدید است. از طریق بهبود مهارتهای ارتباطی و افزایش سطح عزت نفس، نوجوانان میتوانند تنظیم عاطفی و تواناییهای تصمیمگیری خود را ارتقا دهند.
اگرچه ممکن است چالشهایی در سازگاری با گروه، پرداختن به احساسات قوی یا اختلاف نظر وجود داشته باشد، اما به یاد داشته باشید که بهبود یک فرآیند چند مرحلهای است. گروه درمانی با هدایت یک درمانگر حرفهای، فضای امنی را برای نوجوانان فراهم میکند تا احساسات و تجربیات پیچیده را پردازش نموده و آنها به سمت پیشرفت و ترقی در ابعاد مختلف زندگی، سوق میدهد.
اگر به مرکز گروه درمانی برای فرزند کودک یا نوجوان خود نیاز دارید، ما در مرکز رواندرمانی پویا در سعادت آباد آمادهی ارائهی بهترین خدمات مشاوره، روانشناسی و روانپزشکی در زمینهی گروه درمانی برای نوجوانان و کودکان به شما هستیم.
منبع:
دیدگاهتان را بنویسید