مشاوره مشکلات خانوادگی با بهترین مشاوران خانواده
مشکلات خانوادگی اجتنابناپذیرند، اما حل آنها ممکن است، با مشاوره خانواده، راحتتر و امکانپذیرتر شود. وقتی صحبت از خانواده، این احساسیترین و مهمترین نهاد جامعه میشود، چالشها و اختلاف نظرها و مشکلات بین اعضای خانواده، بخش طبیعی ماجراست. استفاده از مشاوره روانشناسی خانواده به افراد کمک میکند تا بهتر یکدیگر را درک کرده و روابط خود را تنظیم کنند.
برای حل مشکلات خانوادگی خود میتوانید با مشاوران مرکز روان تحلیلی ایرانیان در ارتباط باشید. برای تماس با مجموعه ما و رزرو نوبت تنها کافی است تا با شماره 02122347138 تماس حاصل فرمایید.
مشکلات رایج خانوادگی
در حالت ایدهآل، خانواده باید پناهگاه همۀ ما باشد؛ بهگونهای که بتوانیم به آن تکیه کنیم؛ قدرت بگیریم، کنارشان عشق و علاقه را تجربه کنیم. با هم احساس نزدیکی و راحتی داشتهباشیم و بدون نگرانی افکار و احساساتمان را آزادانه با آنها به اشتراک بگذاریم.
اما؛ آیا در واقعیت، این گونه است؟ تعداد کمی از خانوادهها هستند که روابطی به این حد نزدیک و ایمن با هم دارند. این حالت، ایدهآل و دلپذیر است، اما در واقعیت، بیشتر خانوادهها در کنار هم استرس دارند، در گفتوگو باهم دچار سوءتفاهم، خشم، قطع ارتباط و … میشوند.
مشکلات خانوادگی از خفیف تا شدید، تمامی اعضای خانواده را تحت تأثیر خود قرار میدهد. این مشکلات ممکن است؛ ناشی از مشکلات رفتاری و سلامت روان در خانواده یا رویدادهای استرسزای خاص باشند. مشکلات رایج خانوادگی عبارتاند از:
- مشکلات مالی
- سوگ
- سوء مصرف مواد
- مشکلات رفتاری و تحصیلی در کودکان و نوجوانان
- مشکلات سلامت روان
- جدایی، طلاق یا تنظیمات خانوادههای ترکیب شده
مشکلات خانوادگی و تاثیر آن بر سلامت
مشکلات خانوادگی، ممکن است، سلامت جسمی و روانی، روابط و حتی عملکرد روزانه اعضای خانواده را تحت تأثیر خود قرار دهد، این مسئله ممکن است، روی رفتار کودکان و نوجوانان خانه تأثیر بگذارد و آنها را نیز درگیر نوسانات خلق و خوی و احساسات کند.
مشاور خانواده چیست؟
مشاوره خانواده یا مشاوره مشکلات خانوادگی، یک روش بسیار موثر برای ایجاد و حفظ روابط سالم و کارآمد در خانواده است. هدف اصلی این روش، شناسایی و حل مشکلات عاطفی، روانی یا رفتاری خانواده است.
طبق نظریه سیستمهای خانواده، خانوادهها به عنوان یک سیستم، عمل میکنند، نه گروهی از افراد که مستقل از یکدیگر رفتار میکنند. طبق این نظریه، تغییر دیدگاه یا رفتار در یک عضو خانواده بر سایر اعضا تأثیر میگذارد. بیشتر کارهایی که مشاوران خانواده برای افراد انجام میدهند، براساس این اصل، پایهگذاری شدهاست.
تفاوت مشاوره خانواده و خانواده درمانی چیست؟
اصطلاح ” مشاوره خانواده” و ” خانواده درمانی” اغلب به اشتباه جای یکدیگر استفاده میشوند. اگرچه هر دو در بررسی اختلاف نظر و مشکلات خانواده کار میکنند اما مشاوره اغلب، به مدرک لیسانس فقط نیاز دارد و به بررسی مسائل به صورت کلی میپردازد. اما درمانگر، احتیاج به مدرک فوقلیسانس داشته و با جزییات بیشتری به مسائل خانواده رسیدگی میکند.
انواع مشاوره خانواده
مشاوره خانوادگی انواع مختلفی دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
1. خانواده درمانی کارکردی (Functional family therapy)
این نوع درمان، روی مشکلات عاطفی خانوادههایی که فرزند نوجوان دارند، تمرکز میکند. فرزند، والدین یا مراقبان او، به مدت ۸ تا ۳۰ جلسه هفتگی به طور مشترک شرکت کنند. در طی روند این جلسهها، مشاوره خانوادگی به والدین یا مراقبان نوجوان کمک میکند تا استراتژیهایی کاربردی برای مدیریت رفتار فرزندشان یاد بگیرند و عملکرد خانواده را بهبود ببخشند.
2. درمان چند سیستمی (Multisystemic therapy)
هدف این درمان، رسیدگی به مشکلات رفتاری و عاطفی کودکان و نوجوانان است. درمان چندسیستمی روی مسائل وسیعتری که به رفتار کودک مربوط میشود، تمرکز دارد. به عنوان مثال، میتواند به بهبود تعامل آنها با سیستمهای اجتماعی مانند مدارس یا محلهها بپردازد.
3. درمان بین نسلی (Transgenerational therapy)
این درمان به بررسی تعاملات بین نسلها،مثل تعاملهای والدین و یا مراقبها با بچهها میپردازد. هدف از این مشاوره خانوادگی، پیدا کردن پاسخ چالشهایی در گذشته است که روی مشکلات کنونی خانوادگی تأثیر گذاشتهاست.
درمان بین نسلی، وقتی کاربرد دارد که الگوهای رفتاری و مشکلات در نسلهای مختلف ادامه داشته و هماکنون هم اگر پیشبینی و اصلاحش نکنیم، در آینده نیز ادامه خواهد داشت.
با همکاری مشاوره خانوادگی، خانوادهها میتوانند انتظار داشته باشند که یکدیگر را بهتر درک کنند، ارتباط بهتری با هم برقرار کنند و الگوهای ناسالم خانواده را اصلاح کنند.
چه زمانی نیاز به خانواده درمانی است؟
1.اعضای خانواده با اختلاف شدید دارند.
درگیری بین اعضا طولانی بوده و قابل حل نیست و افراد از بودن کنار هم احساس ناراحتی میکنند.
2.ارتباطات قطع شده است.
ارتباط پایه هر رابطهای است و وقتی از بین میرود، درگیریها و کینهها افزایش مییابد. هرچقدر سعی میکنید با هم حرف بزنید، فایدهای ندارد و فقط احساسات بیشتری جریحهدار میشود.
3.از همدیگر دوری میکنید.
گاهی اوقات اوضاع آنقدر بد میشود که اعضای خانواده با هم حرفی نمیزنند و از تعامل با هم خودداری میکنند. این مسئله همیشه به صورت یک جدایی ناگهانی اتفاق نمیافتد؛ گاهی اوقات این قطع ارتباط به تدریج رخ میدهد و درنهایت، دیگر اعضای خانواده با هم صحبت نمیکنند.
4.خانواده با سوء مصرف مواد یا بیماری جدی روانی دست و پنجه نرم میکند.
مواد مخدر یا بیماری روانی از جمله مسائل بسیار حادی است که منجر به اختلاف نظر شدید افراد میشود. اگر اعضای خانواده همگی تلاش هم کنند تا از هم حمایت کنند، اما به دلیل ناآگاهی، شکاف بین اعضای خانواده تشدید میشود.
مشاوره خانواده ممکن است؛ تمامی اعضای خانواده را به عنوان یک گروه در هر جلسه ببینند، یا جلسات فردی برای تکمیل جلسات گروهی بگذارد. پیشنهاد میکنیم زمانیکه، مشکلات خانوادگی اتفاق میافتد، در همان زمان آن را بررسی کنید. اغلب اوقات، ما به آنها رسیدگی نمیکنیم و این مسائل ممکن است، مشکلات فردی افراد را تحت تأثیر خود قرار دهد.
5.فرزندپروری ناسازگار
پدر و مادر در تربیت فرزندشان مشکل دارند، به گونهای در تربیت فرزند خود به تفاهم نمیرسند و اختلاف نظرهای بسیاری پیش میآید.
6.مشکلات زناشویی
زن و شوهر با هم اختلاف جدی دارند و در برابر کوچکترین مسائل نیز به تفاهم نمیرسند. این دسته از زوجین بهتر است برای رفع مشکلات خود و ایجاد محیطی آرام در خانه خود به مشاوره خانواده مراجعه نمایند.
7.اختلاف بین خواهر و برادر
خواهر و برادر با هم مشکل جدی پیدا کردهاند؛ به گونهای که نمیتوانند با یکدیگر در یک خانه زندگی کنند.
8.پس از مقابله با بیماری یا سوگ در خانواده
خانواده درگیر بیماری لاعلاج و یا مرگ یکی از اعضا شده است و همین موضوع منجر به افسردگی یا ناراحتی شدید بسیاری از اعضای خانواده شده است.
9.مشکل در برقراری ارتباط و بیان احساسات
یکی از اعضا و یا تمامی افراد خانواده در بیان احساسات و مشکلاتشان ناتوان هستند. این دسته از افراد با اینکه واقعا اعضای خانواده خود را دوست دارند اما نمیتوانند احساسات خود را با آنها در میان بگذارند.
10.تغییرات غیرمنتظره برای خانواده اتفاق افتاده است.
یک تغییر غیرمنتظره مانند مهاجرت به کشور یا شهر دیگر، تغییر شغل یا پیوستن یک فرد جدید همچون پدربزرگ، مادربزرگ یا یک فرزند بزرگسال به جمع خانواده، موجب بهم ریختن نظم و تعادل زندگی اعضا شدهاست.
مزایای استفاده از مشاوره مشکلات خانوادگی
مهمترین مزایای استفاده از مشاوره خانواده عبارتاند از:
- ایجاد مرزهای سالم
- تعریف نقش هر فرد در خانواده
- بهبود روابط خانوادگی
- فراهم کردن قدرت و ابزار مقابله برای اعضای خانواده
- رسیدگی به تعاملات ناکارآمد
- بهبود توانایی حل مسئله خانواده
چگونه یک مشاوره خانواده حرفهای پیدا کنیم؟
برای پیداکردن یک مشاوره خانواده خوب کارهای زیر را انجام دهید:
- از دوستان و آشنایان خود بپرسید.
- در اینترت جستوجو کنید.
- به تجربه مشاور دقت داشته باشید.
- نظر مراجعهای مشاور را بخوانید.
- با کسی مشاوره بگیرید که با آن راحت باشید.
و اما سخن آخر
مشاوره خانواده نقش بسیار مهمی در بهبود روابط و حل مشکلات خانوادگی دارد. وقتی اعضای خانواده با یکدیگر به مشکل برمیخورند و از هم فاصله میگیرند، یا با مسائل جدی همچون سوء مصرف مواد، بیماریهای روانی، یا تغییرات ناگهانی زندگی مواجه میشوند، کمک گرفتن از مشاوره روانشناسی خانواده، میتواند در حل مشکلات بسیار موثر باشد.
اگر شما و خانوادهتان نیز درگیر مشکلاتی هستید و نیاز به کمک دارید، میتوانید هماکنون با «مرکز روان تحلیلی ایرانیان» تماس بگیرید و نخستین گام را برای بهبود روابط خود بردارید. مشاوران خانوادگی ما آمادهاند تا با ارائه خدمات حرفهای و تخصصی به شما و خانوادهتان کمک کنند تا به یکدیگر نزدیکتر شده و مشکلاتتان را به بهترین شکل ممکن حل کنید.
پرسش و پاسخ
چگونه میتوانم یک مشاور خانواده خوب پیدا کنم؟
از دوستان، نزدیکان و یا پزشک خانوادهتان بپرسید. در هنگام انتخاب مشاوره خانواده، توجه به سابقه و تجربۀ او بسیار اهمیت دارد.
چه زمانی باید به مشاوره خانواده مراجعه کنیم؟
وقتی اعضای خانواده، مدام با هم درگیر هستند و ارتباطهای بین آنها ضعیف شدهاست و یا اعضای خانواده درگیر مشکلات بزرگی همچون اعتیاد و سوء مصرف مواد و یا بیماری روانی شدهاند.
مشاوره خانواده چه فوایدی دارد؟
کمک گرفتن از مشاوره خانوادگی در بهبود روابط، تعریف نقش افراد در خانواده، ایجاد مرزهای سالم بسیار موثر است.
چگونه میتوانم مطمئن شوم مشاور مناسب انتخاب کردهام؟
با مشاور صحبت کنید، نظرات مراجعین قبلی را بخوانید و ببینید آیا احساس راحتی و اعتماد با او دارید یا خیر.
دیدگاهتان را بنویسید