فواید تئاتر درمانی در تقویت اعتماد به نفس در کودکان
اعتماد به نفس، یکی از مهمترین مولفههای سلامت روان در کودکان است که بر تمام جنبههای زندگی آنها، از تحصیل و روابط اجتماعی گرفته تا سلامت عاطفی و عزت نفس، تاثیر میگذارد. «تئاتر درمانی»، به عنوان روشی خلاقانه و سرگرمکننده، میتواند نقشی کلیدی در افزایش اعتماد به نفس در کودکان ایفا کند.
در این مطلب از مجله روانشناختی قصد داریم به بررسی فواید تئاتر درمانی و نقش آن در تقویت اعتماد به نفس کودکان بپردازیم. پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
چرا تئاتر درمانی برای کودکان مناسب است؟
به بچهها نگاه کنید، اغلب؛ با کمک دوستان و یا اسباببازیهایشان صحنههایی از فیلم یا داستان مورد علاقهشان را اجرا میکنند. کودکان، این قصهگوهای حقیقی، عاشق این هستند که نقش شخصیتها و قهرمانهای محبوبشان را بازی کنند. این نوع بازی، همان اساس تئاتر درمانی یا (Drama Therapy) است!
کودکان ذاتا تمایل دارند، احساسات و دنیای اطرافشان را از طریق بازی کشف و حلوفصل کنند. درمانگران کودک میگویند «بازی، زبان کودکان است» و تحقیقات نشان دادهاست که بازیهای تخیلی، بخش مهمی از رشد سالم بچههاست.
حتی زمانی که بچهها در حال کاوش سناریوهای تخیلی خود هستند، درسهای مهمی در مورد زندگی واقعی میآموزند. دراماتراپی بر این توانایی طبیعی بازی تخیلی بنا شده و به کودکان کمک میکند، احساسات و رویدادهایی را که توصیفشان با کلمات دشوار است، پردازش و بیان کنند.
تئاتردرمانی چگونه در تقویت اعتماد به نفس کودکان عمل میکند؟
«فرد مکفیلی راجرز»، مجری مشهور برنامههای کودکان، میگوید: “تئاتر به کودکان فرصتی برای رهاشدن از قید و بند واقعیت و غرقشدن در دنیای خیالپردازی میدهد.” در این دنیای بدون مرز، کودکان میتوانند خود را در نقشهای مختلف تصور کنند، با چالشهای گوناگون روبرو شوند و بر آنها غلبه کنند. این تجربهها، به طور مستقیم در تقویت اعتماد به نفس آنها نقش دارد.
فواید تئاتر درمانی بر اعتماد به نفس کودکان
بسیاری بر این باورند که تئاتر برای بچههای با اعتماد به نفس یا پرحرف، مناسب است. این تصور به کل غلط است و فعالیتهای این چنینی برای افرادی که خجالتی و مضطرب هستند، گزینهی بسیار مفیدی است و به آنها کمک میکند تا تجربهای جدید و حس تعلق بیشتر به جامعه داشتهباشند.در این بخش به بررسی نقش تئاتر در افزایش اعتماد به نفس در کودکان میپردازیم:
1. تقویت قدرت بیان
تئاتر به کودکان کمک میکند تا از طریق صدا، زبان بدن و حرکات خود، احساسات و افکارشان را به طور موثر بیان کنند. این امر، به ویژه برای بچههایی که در ابراز وجود یا احساساتشان مشکل دارند، بسیار مفید است و موجب افزایش اعتماد به نفس در کودکان میشود.
2. افزایش خلاقیت
تئاتر، به بچهها جرأت امتحان ایدههای جدید را میدهد، کمکشان میکند تا از حلقههای فکری بسته بیرون بیایند و راهحلهای خلاقانه برای چالشها پیدا کنند. این امر، موجب افزایش اعتماد به نفس در کودکان میشود.
3. تقویت مهارتهای اجتماعی
تئاتر، یک فعالیت گروهی است که به بچهها کمک میکند تا مهارتهای اجتماعی خود مانند کار گروهی، همدلی و ارتباط موثر با دیگران را تقویت کنند. انجام این فعالیت گروهی، موجب تقویت اعتماد به نفس کودکان میشود.
4. ایجاد حس موفقیت
تجربه حضور در یک نمایش و دریافت تشویق از سوی تماشاگران، موجب افزایش حس موفقیت و اعتماد به نفس در کودکان میشود.
5. فراهم کردن فضایی امن برای ریسکپذیری
تئاتر، فضایی امن را برای بچهها فراهم میکند تا بدون ترس از قضاوت یا سرزنش، ریسکپذیر باشند، اشتباه کنند و از آنها درس بگیرند. این امر موجب افزایش اعتماد به نفس در کودکان میشود.
6. تقویت مهارتهای حل مسئله
از سوی دیگر، تئاتر به آنها کمک میکند تا با چالشهای مختلف روبرو شوند و راهحلهای خلاقانه برای مشکلاتشان پیدا کنند. این امر، به طور مستقیم در تقویت مهارتهای حل مسئله آنها نقش دارد و موجب تقویت اعتماد به نفس در کودکان میشود.
7. افزایش عزت نفس
کودکان میتوانند اعتماد به نفس ناشی از یادگیری یک مهارت جدید را تجربه کنند، برای آنها فرقی ندارد که در یک سالن پر جمعیت، اجرا داشتهباشند یا گروهی از همسالان یا حتی یک نفر. در واقع اجرای تئاتر، منحصر به فرد بودن هر فرد را جشن میگیرد و میتواند به بچهها در شناسایی نقاط قوتشان کمک کند.
8. فضایی برای شکوفایی استعدادها
تئاتر یک محیط حمایتی است که بدون قضاوت، کودکان را ترغیب میکند تا هنر خود را، به صورت فیالبداهه و یا تمرینشده، به نمایش بگذارند. در این فضا، اشتباهها به عنوان فرصتهایی برای یادگیری دیده میشوند و احترام متقابل، یک اصل پایهای است. با تمرکز بر هدف مشترکی که عشق به هنر است، هنرجویان در یک محیط امن به تقویت مهارتها و اعتماد به نفس خود میپردازند.
9. پیدا کردن صدای درونی
اجرای تئاتر همانطور که اشاره کردیم مختص بچههای برونگرا نیست. اتفاقا اغلب هنرمندهای محبوب ما در بیرون از صحنه، شخصیتی درونگرا دارند که نشان از حساسیت و عمق تفکر آنها دارد. در دراماتراپی هر کودک فرصتی برای شنیدهشدن دارد و از طریق فعالیتهای گروهی راهنمایی میشود تا افکار و احساسات خود را ابراز و احساس قدرتمندی کند. این امر موجب افزایش اعتماد به نفس در کودکان میشود.
تاثیر هنر در روانشناسی کودکان
هنر، از جمله تئاتر، زبانی قدرتمند است که به کودکان در درک و پردازش احساسات، افکار و تجربیاتشان کمک میکند. تئاتر به آنها فضایی برای کشف دنیای درونشان و برقراری ارتباط با احساساتشان به شیوهای خلاقانه و سالم میدهد. این امر در سلامت روان و (emotional well-being) کودکان نقشی اساسی دارد.
کارگاههای تئاتر درمانی: سفری به دنیای خلاقیت و اعتماد به نفس برای کودکان
به دنبال راهی خلاقانه برای تقویت اعتماد به نفس و مهارتهای اجتماعی فرزندتان هستید؟ «مرکز روان تحلیلی ایرانیان»، کارگاههای تخصصی تئاتر درمانی برای کودکان برگزار میکند. در این کارگاهها، کودکان با استفاده از قدرت تخیل و خلاقیت خود، به کاوش در دنیای درونشان میپردازند، بر ترسها و اضطرابهایشان غلبه میکنند و مهارتهای اجتماعی خود را پرورش میدهند. اگر شما والدین گرامی مشتاق، ثبت نام برای تئاتر درمانی کودکان هستید، کافی است، با ما تماس بگیرید.
منابع: angsanaeducation/ montrealtherapy/ katielear/ theatretrain
دیدگاهتان را بنویسید