بدخوابی کودکان اوتیسم و راهکارهای درمانی
براساس آنچه محققان برآورد کردهاند، بیش از %50 تا %80 کودکان اوتیسم، مشکل بدخوابی دارند. هنوز دانشمندان نتوانستهاند دلیل اصلی بدخوابی کودکان اوتیسم را متوجه شوند . اما؛ اگر شما پرستار یا والدین کودکان اوتیستیک هستید، در این مطلب از مجله روانشناختی سعی میکنیم، کمکتان کنیم تا از زوایای مختلف به مشکل بدخوابی این گروه از بچهها توجه کنید. پس در ادامۀ نوشته همراه ما باشید.
شایعترین مشکلات بدخوابی در کودکان اوتیسم
اختلالات خواب یکی از چالشهای قابلتوجهی است که کودکان و نوجوانان مبتلا به ASD، خانوادهها و مراقبان آنها با آن، درگیر هستند، تقریباً 50% تا 80% از کودکان و نوجوانان مبتلا به اوتیسم با مشکلات خواب دستوپنجه نرم میکنند، درحالیکه این میزان، در کودکان عادی 20% تا 30% است. اما؛ شایعترین علائم مشکلات بیخوابی کودکان اوتیسم چیست؟
- مقاومت فراوان در برابر خوابیدن
- دشواری در به خواب رفتن
- مشکل در خواب ماندن و بیدار شدنهای مکرر در طول شب
- نداشتن برنامه خواب منظم
- بیقراری یا کیفیت پایین خواب
- بیدار شدن زودهنگام
علل بدخوابی کودکان اوتیسم چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، محققان هنوز به طور دقیق، دلیل بدخوابی کودکان اوتیسم را نمیدانند. اما یک سری عوامل وجود دارد که این مسئله را در این دسته از بچهها تشدید میسازد. اگر بخواهیم به طور ساده و کاربردی به آنها اشاره کنیم، عبارتاند از:
1. شرایط اجتماعی
همۀ ما به طور طبیعی و همزمان با تاریکی و روشنایی شبانهروز متوجه میشویم که چه زمانی باید بخوابیم و کی باید بیدار شویم. از سوی دیگر با وجود تعاملهای اجتماعی ساده با اعضای خانواده، مثل نحوۀ رفتار پدر و مادر و یا خواهر و برادر که شبها آمادۀ خواب میشوند، ما متوجه میشویم که زمان خواب فرا رسیدهاست. از آنجاکه کودکان اوتیسم، در برقراری ارتباط مشکل دارند، این نشانهها را به درستی درک نمیکنند و یا آنها را نادیده میگیرند.
2. هورمون ملاتونین
«هورمون ملاتونین»، خواب و بیداری افراد را تنظیم میکند. بدن برای تولید این هورمون نیاز به اسیدآمینهای به نام « تریپتوفان» دارد که در کودکان اوتیسم مقدار آن از حد معمول، کمتر یا بیشتر است. از سوی دیگر هورمون ملاتونین به طور معمولی در شب بیشتر ترشح میشود و در روز مقدارش کمتر میگردد که ما بیدار شده و به انجام کارهای روزمره میپردازیم.
در کودکان مبتلا به اوتیسم، ملاتونین در زمانهای نامناسب ترشح میشود، بهطوریکه سطح آن در روز بالا و در شب پایین است. بنابراین اگر بخواهیم به طور خلاصه به بخشی از دلایل بدخوابی کودکان اوتیسم اشاره کنیم، باید بگوییم:
- کم و زیادبودن میزان اسید آمینه تریپتوفان از حالت عادی
- میزان بالای ترشح هورمون ملاتونین در روز و میزان اندک آن در شب
3. حساسیت به محرکهای خارجی
از سوی دیگر یکی دیگر از دلایل بدخوابی کودکان اوتیسم، حساسیت بیشتر آنها به محرکهای خارجی همچون صدا و لمس است. اغلب بچهها با باز و بستهکردن در اتاق خواب توسط والدین یا مرتبکردن پتو توسط آنها به خوابشان ادامه میدهند. اما کودکان مبتلا به اوتیسم، ممکن است؛ به طور ناگهانی بیدار شوند و این مسئله بدخوابی آنها را تشدید کند.
4. اضطراب
همانطور که میدانیم، اضطراب روی کیفیت خواب و میزان آن نیز تأثیر میگذارد. با توجه به اینکه، کودکان مبتلا به اوتیسم، در مقایسه با بچههای معمولی، سطح اضطراب بیشتری را تجربه میکنند، این مسئله میتوانید روی خواب آنها نیز تأثیر بگذارد.
5. افسردگی
اغلب کودکان اوتیسم مبتلا به افسردگی نیز هستند. براساس برآوردی که سایت (sleepfoundation) انجام دادهاست، میزان افسردگی در افراد مبتلا به اوتیسم، 4 برابر بیشتر از سایرین است.
6. اختلال نقص توجه/بیشفعالی (ADHD)
بیش از یکچهارم افراد مبتلا به اوتیسم، ADHD نیز دارند که با مشکلاتی مانند بیخوابی، پاراسومنیا، بیداریهای شبانه و خواب ناآرام مرتبط است.
7. فقر آهن
اغلب کودکان مبتلا به اوتیسم، فقر آهن دارند و همین مسئله نیز موجب کمخوابی آنها میشود. علاوهبراین مشکلاتی همچون صرع و نوع شدید رفلاکس معده نیز در این گروه از بچهها به وفور وجود دارد که موجب بدخوابی کودکان اوتیسم میشود.
8. سایر مشکلات
مشکلاتی همچون خروپف کردن، شب ادراری، کابوهاسهای شبانه، بیماریهای مختلف، فضای اتاق خواب، نیز ممکن است، موجب بدخوابی در کودکان اوتیسم شود.
تأثیر بدخوابی کودکان اوتیسم در زندگی روزمره آنها
بیخوابی روی رفتار روزمره ما در درازمدت تأثیر میگذارد. این مسئله در کودکان مبتلا به اوتیسم، نیز تأثیرهای مختلفی دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- پرخاشگری
- افسردگی
- بیشفعالی
- افزایش مشکلات رفتاری
- تحریکپذیری
- عملکرد ضعیف در یادگیری و تواناییهای شناختی.
میزان خواب کودکان چقدر باید باشد؟
میزان خواب کودکان هم مانند بزرگسالان متفاوت است و قرار نیست، همۀ بچهها میزان خواب موردنیازشان یک اندازه باشد. اما اگر بخواهیم، به یک میزان برای مقایسه دسترسی داشتهباشیم، باید بگوییم، میزان خواب کودکان در سنین مختلف به شرح زیر است:
- 1 تا 3 سال
12 تا 14 ساعت خواب
- 3تا 6 سال
10 تا 12 ساعت خواب
- 7 تا 12 سال
10 تا 11 ساعت
اگر فرزندتان بهطور مداوم در به خواب رفتن مشکل دارد و یا در طول شب، خواب پیوستهای ندارد و به طور مکرر بیدار میشود، برای تنظیم خواب در کودکان، توصیه میکنیم، با پزشک فرزندتان مشورت کنید.
آیا درمانهایی برای بهبود خواب افراد مبتلا به اوتیسم وجود دارد؟
برخی روشهای ساده همچون تنظیم یک برنامۀ منظم شبانه مثل انجام برخی کارهای خاص قبل از خواب، همچون مثل مصرف مواد غذایی بدون کافیئن یا دوش گرفتن قبل از خواب، تنظیم دما و نور اتاق خواب میتواند به خوابیدن فرد کمک کند. مصرف برخی داروهای بیخوابی برای بزرگسالان مبتلا به اوتیسم از سوی (FDA) تایید شدهاست، اما مصرف آنها برای کودکان اوتیسم، هنوز تأیید نشدهاست.
و اما سخن آخر
اختلالات خواب در کودکان مبتلا به اوتیسم میتواند تأثیرات جدی بر کیفیت زندگی آنها و خانوادههایشان بگذارد. روشهایی مانند تنظیم روتین شبانه، استفاده از ابزارهای سادهای چون اکتیگرافی و مکانیسمهایی مانند پلیسومنوگرافی میتوانند در شناسایی و مدیریت این مشکلات مفید باشند. همچنین، اجاد تغییرات در محیط خواب و استفاده از مکملهای ملاتونین یا روشهای درمانی دیگر، میتواند به بهبود کیفیت خواب این کودکان کمک کند.
برای تشخیص و درمان مشکلات خواب کودکان خود، با «مرکز روان تحلیلی ایرانیان» تماس بگیرید. تیم متخصصان مجرب ما با ارائه راهکارهای علمی و مشاوره تخصصی، همراه شما در این مسیر خواهند بود.
منبع: raisingchildren
دیدگاهتان را بنویسید