نقش تئاتر درمانی در بهبود مهارتهای اجتماعی کودکان
تئاتر درمانی به عنوان یکی از روشهای موثر در بهبود مهارتهای اجتماعی کودکان، در دهههای اخیر مورد توجه بسیاری از متخصصان و پژوهشگران قرار گرفته است. این روش نه تنها به بچهها کمک میکند تا از طریق بازیگری و نقشآفرینی احساسات و افکار خود را بیان کنند، بلکه به بهبود مهارتهای اجتماعی آنان نیز میپردازد. در این مطلب از مجله روانشناختی، به بررسی نقش تئاتر درمانی در بهبود مهارتهای اجتماعی کودکان خواهیم پرداخت. پس تا انتهای این نوشته، همراه ما باشید.
چگونه تئاتر درمانی موجب بهبود مهارتهای اجتماعی کودکان میشود؟
تئاتر به عنوان ابزاری برای اجتماعی شدن کودکان، به آنها کمک میکند تا همدلی کردن با دیگران را فرا بگیرند، احساسات خود را کشف و به صورت تیمی کار کنند. هر فعالیتی که دو چاشنی تخیل و بازی را همراه داشته باشد، میتواند برای یک جلسه تئاتر درمانی مناسب باشد.
برنامههای تئاتر درمانی به کودکان کمک میکند تا مغز و بدن خود را در فرآیند یادگیری درگیر کنند. این امر میتواند به ویژه در یادگیری مهارتهای اجتماعی مفید باشد زیرا زبان بدن، بخش مهمی از نحوه ارتباط ما با دیگران است.
تئاتر درمانی و مهارتهای اجتماعی با گفتوگو با درمانگر در یک فضای بسته در اتاق و در حالی که نشستهاید کاملا متفاوت است. کودکان در این شیوه باید با سایر بچهها تمرین کنند و خود را به چالش بکشند و به قول معروف “با افراد واقعی سر و کله بزنند”.
تئاتر درمانی به کودکان اجازه میدهد تا با تماس چشمی، زبان بدن و لحن صدا را آزمایش کنند و بازخورد فوری دربارهی آن دریافت کنند. همچنین به کودکان کمک میکند که لحن دیگران را متوجه شوند، این امر در بهبود مهارتهای اجتماعی کودکان بسیار ضروری است. مهمتر از همه، تمام این یادگیریها در یک فضای بازی و سرگرمی اتفاق میافتد، بنابراین اشتباهات، حس شخصی یا دشوار بودن نمیدهند.
تاثیر تئاتر درمانی بر مهارتهای اجتماعی
تئاتر به عنوان ابزاری برای اجتماعی شدن کودکان، یک روش کارآمد و کاملا علمی محسوب میشود که تاثیرات بسیاری بر مهارت اجتماعی کودکان دارد.
تئاتر درمانی به کودکان کمک میکند تا لحن را تشخیص دهند!
آیا تا به حال احساس کردهاید که در جریان یک شوخی نیستید؟ این احساس اغلب؛ بسیار ناخوشایند است. برخی کودکان نیاز به تمرین بیشتری دارند تا بتوانند لحن دیگران را بفهمند، کنایه و احساسات پشت آنها را درک کنند. بسیاری اوقات، این لحنها بسیار ظریف و ریز بیان میشوند و فرد مقابل به طور واضح متوجه آنها نمیشود، تئاتر درمانی درک آنها را آسانتر میسازد.
تاثیر تئاتر درمانی بر روابط کودکان، موجب افزایش هوش احتماعی آنها شده و کمکشان میکند، متوجه احساسات طرف مقابلشان باشند و درک کنند، زبان بدن آنها چه میگوید؟ صدایشان چگونه است؟ کودکان همچنین باید درباره زبان بدن و لحن صدای خود به طور دقیق فکر کنند تا بتوانند نقشی را که به آنها داده شده، به خوبی بازی کنند.
کارگاههای تئاتر کودک و نوجوان به آنها کمک میکنند تا اطلاعات خوبی درباره لحن و زبان بدن کسب کنند و این اطلاعات را در دنیای واقعی خود به کار گیرند. این امر به آنها اجازه میدهد تا نظرات دقیق افراد مقابل را درک و مهارتهای اجتماعی خود را ارتقاء بخشند.
تئاتر درمانی همدلی و دوستی را بین کودکان افزایش میدهد.
تقویت ارتباط کودکان از طریق تئاتر به طرز چشمگیری افزایش مییابد. اجرا باعث افزایش حس همدلی در بچهها میشود. در تئاتر، کودک باید خود را در جای فرد دیگری بگذارد و با خود فکر کند که او در این موقعیت چه احساسی داشتهاست؟
از سوی دیگر، اجرا به کودکان اجازه میدهد تا بخشهایی از وجودشان را که از دید دیگران پنهان است، به راحتی آشکار سازند. بچههایی که ممکن است در مدرسه خجالتی یا گوشهگیر باشند، این فرصت را دارند که بخشهای متفاوتی از خود را با سایر دوستانشان به اشتراک بگذارند.
تئاتر درمانی موجب افزایش حس کار تیمی در بچهها میشود.
تئاتر درمانی و مهارتهای اجتماعی، موجب افزایش حس همکاری و کار گروهی در کودکان میشود. بسیاری از فعالیتهای تئاتر نیاز دارند که بچهها با هم کار کنند، ایدههایشان را به اشتراک بگذارند و یکدیگر را برای دستیابی به هدف مشترکی مثل تکمیل یک صحنه یا ایجاد یک داستان حمایت کنند.
این تجربیات همکاری به کودکان ارزش کار گروهی، گوش دادن فعال و احترام متقابل را میآموزد. به محض یادگیری همکاری موثر، آنها روابط اجتماعی قویتری برقرار کرده و حس اجتماع و تعلق بهتری پیدا میکنند.
تئاتر درمانی افراد غریبه را تبدیل به دوستان نزدیک میکند.
تئاتر درمانی موجب بهبود مهارتهای اجتماعی کودکان میشود. کارگاههای تئاتر کودک و نوجوان، بچهها را به هم نزدیکتر میسازد. یکی از دلایلی که بچههای فعال در تئاتر، عاشق فضای کارشان هستند، این است که آنها ساعتها؛ حتی هفتهها روی یک قطعه از نمایشنامه کار میکنند. این امر موجب مودت و صمیمیت بین آنها میشود. همین قابلیت در تئاتر درمانی و مهارتهای اجتماعی نیز وجود دارد و موجب نزدیکی بیشتر بچهها به یکدیگر میشود.
تئاتر درمانی موجب توسعه تواناییهای حل مسئله در کودکان میشود.
نکته دیگر که در تئاتر درمانی و مهارتهای اجتماعی باید به آن اشاره کنیم، این است که شرکت در تئاتر درمانی اغلب شامل مواجه شدن با موقعیتهای اجتماعی و تعارضات پیچیده است زیرا کودکان تشویق میشوند تا برای حل مسائل به طور انتقادی و خلاقانه فکر کنند.
تئاتر درمانی برای کودکان، مهارتهای حل مسئله آنها را بهبود میبخشد. کودکان و نوجوانان چه در حال بداههخوانی یک صحنه باشند و یا در تمرین یک نمایشنامه نوشته شده، باید حواسشان به دیدگاههای مختلف باشد، واکنشها را پیشبینی کنند و راهحلهای مناسبی برای آنها بیابند. این تجارب در تعاملات اجتماعی واقعی نیز وجود دارد و به آنها کمک میکند تا توانایی حل مسئله داشته باشند و در تعارضها و مسائل مختلف بتوانند رفتار بهینهای داشته باشند. این امر نیز در بهبود مهارتهای اجتماعی کودکان بسیار موثر است.
با تئاتر درمانی کودکان آمادگی مقابله با چالشهای اجتماعی خاص را پیدا میکنند.
کودکان با چالشهای اجتماعی، مثل اختلال طیف اوتیسم یا اضطراب اجتماعی، از تئاتر درمانی بهرهمند میشوند. درمانگران با بازی و تئاتر، نیازهای فردی هر کودک را برآورده میکنند و به او در غلبه بر مشکلات مهارتهای اجتماعیاش کمک میکنند.
نقشآفرینی، تمرین سناریوهای اجتماعی، تقویت تماس چشمی و درک هنجارهای اجتماعی از فواید تئاتر درمانی برای بهبود مهارتهای اجتماعی کودکان است.
جمعبندی نهایی
تئاتر درمانی رویکردی پویا و جذاب برای بهبود مهارتهای اجتماعی کودکان ارائه میدهد. بچهها از طریق بازی و تئاتر، مهارتهای ارتباطی و اجتماعی خود را تقویت میکنند و با اعتماد به نفس بیشتری در جامعه حضور مییابند. با توجه به اهمیت بهبود مهارتهای اجتماعی در رشد و توسعه کودکان، استفاده از تئاتر درمانی، یک ابزار قدرتمند در این زمینه خواهد بود چنانچه شما نیز تمایل دارید تا از این شیوه در جهت رشد و تعالی فرزندانتان کمک بگیرید، کافی است؛ در کلاسهای تئاتر درمانی برای کودکان «مرکز روان تحلیلی ایرانیان» ثبتنام کنید.
منبع: katielear
دیدگاهتان را بنویسید