انواع روشهای درمانی در روانشناسی کودک
شرکت در کارگاههای مادر و کودک، یکی از روشهای موثر برای پرورش فرزندانی خلاق، با اعتماد به نفس و مستقل است. در این مطلب مجله روانشناسی قصد داریم، ضمن آشنایی شما با انواع روشهای درمانی در روانشناسی کودک، کمکتان کنیم تا نیاز فرزندتان را درک کرده و از روشهای موثر برای برطرفکردن آن استفاده کنید. پس تا انتهای مطلب، همراه ما باشید.
با روانشناسان و مشاوران کودک مرکز روان تحلیلی ایرانیان دیگر نگران کودک خود نباشید! مرکز روان تحلیلی ایرانیان با مشاورین مجرب و سالها سابقه فعالیت همراه شما عزیزان خواهد تا مشکلات کودک خود را رفع نمایید. برای کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت مشاوره با شماره 09017593316 تماس حاصل فرمایید.
sv slug=”alert1″]
چرا شناخت انواع روشهای درمانی در روانشناسی کودک مهم است؟
تحقیقات سازمان بهداشت جهانی (WHO) مشخص کردهاست، %10 کودکان و نوجوانان جهان مبتلا به مشکلات روانی هستند، که اغلب آنها کمک حمایتی برای آن دریافت نمیکنند. این موضوع با گزارش CDC تأیید میشود، که بیان میکند تنها %20 از کودکانی که اختلالات روانی، عاطفی یا رفتاری دارند، از متخصصین بهداشت روانی تخصصی کمک میگیرند انواع مختلفی از روشهای درمانی برای بچهها وجود دارد که بر اساس نظریههای مختلفی به وجود آمداست. در زیر به مهمترین و مشهورترین آنها اشاره میکنیم.
1. روانکاوی پویشی (Psychodynamic Therapy)
روانکاوی پویشی، نوعی درمان گفتاری است که ریشه در نظریههای روانکاوی فروید دارد. این شیوه، باور دارد که مشکلات روانی ناشی از تعارضهای ناخودآگاه است که در دوران کودکی برای بچه اتفاق افتاده است
2.رفتار درمانی (Behavior therapy)
رفتاردرمانی یکی دیگر از انواع روشهای درمانی در روانشناسی کودک است که تأکید دارد، تمام رفتارهای ما آموختنی و قابل تغییر هستند. این نظریه میگوید که وقتی به رفتارها یا افکار نامطلوب پاداش داده میشوند، آن رفتارها تقویت میگردند.
3.درمان شناختی (Cognitive therapy)
درمان شناختی نیز یکی دیگر از انواع روشهای درمانی در روانشناسی کودک است که باور دارد، قرارگیری در موقعیتها و رویدادهای مختلف، افکار تحریفشدهای را در ما فعال میکنند که منجر به رفتارهای ناسالم و احساسات منفی میشوند.
4.درمان انسانگرایه (Humanistic therapy)
در این شیوه درمانی، خود فرد، مهمترین منبع درک است. این شیوه به روش درمان محور فرد نیز شهرت دارد.
انواع تکنیکهای درمان کودک
درمانگران برای مسائل خاص بچهها از تکنیکهای مختلف مناسب کودک و خانوادهاش استفاده میکنند. این مسئله، ممکن است، به ماهیت مشکل، سن کودک و عوامل دیگر بستگی داشته باشد. در این قسمت به معرفی انواع تکنیکهای درمان کودک اشاره میکنیم:
تعامل والد و کودک (PCIT)
یکی از تکنیکهای درمانی، تعامل والد و کودک (PCIT) است. این شیوه به پدر و مادر کمک میکند تا با فرزندان خود رابطۀ تعاملی برقرار کرده و رفتارهای آنها را مدیریت کنند. این شیوه، به والدین کمک میکند تا رابطۀ بهتری با فرزندانشان برقرار کنند.
بازی درمانی کودک محور (CCPT)
بازی درمانی کودک محور (CCPT) یکی دیگر از تکنیکهای درمانی کودک است . پایۀ اصلی آن روی بازیکردن بچههاست. اتاق بازی برای کودکان، فضای امنی است که در آن به پردازش احساسات خود از طریق نمادها و بازی میپردازند.
CCPT به کودکان اجازه میدهد تا از طریق اسباببازیها و محیط بازی مسائل را بررسی کنند و به آنها اجازه میدهد تا روند بهبود خود را هدایت کنند.
به طور مثال شنبازی یکی از انواع CCPT است. کودک از شن و ماسه به عنوان یک ابزار برای بیان احساساتش، افکار و تجاربش استفاده میکند. این روش به بچه اجازه میدهد تا به صورت نمادین دنیای درونی خود را بسازد و با آن درگیر شود. بازیهای ساختنی دیگر همچون بلوکها، لگوها نیز در این دسته اسباببازیها قرار میگیرند.
رفتار درمانی دیالکتیک (DBT)
رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) نوعی درمان برای نوجوانان پرخطر با افکار خودکشی است. این شیوه هدفش، تمرکز روی مهارتهای اثربخشی بین فردی، ذهن آگاهی و تحمل پریشانی و آموزش مدیریت هیجانها و احساسات شدید است.
بازی درمانی (Play therapy)
یکی از شیوهای بسیار موثر در تکنیکهای درمان کودک، بازی درمانی است. این روش بسیار کارآمد است، بهگونهای که درد بعد از عمل را در بچهها کاهش میدهد. درمانگر از بازیها، نقاشیها، بلوکها، عروسکها و هنر برای مشاهده و شناسایی موضوعها یا الگوها و کسب بینش در مورد رفتارهای کودک استفاده میکند.
تئاتر درمانی (Drama Therapy)
تئاتر درمانی نیز یکی دیگر از تکنیکهای درمانی کودک محسوب میشود. در این شیوه، بچهها از طریق بازیگری، بداههگویی، عروسکگردانی و سایر تکنیکهای نمایشی، داستانها و موقعیتهای مختلف را به تصویر میکشند.
هنر درمانی (Art Therapy)
هنر درمانی، نیز یکی دیگر از تکنیکهای درمانی است که برای کودکان بسیار کارآمد است. در این شیوه کودک با انجام فعالیتهای هنری مانند نقاشی، مجسمهسازی، سفالگری و کلاژ احساسات، افکار و تجربیاتش را به صورت بصری به نمایش میگذارد. این شیوه، درک عمیقتری به بچه و دنیای اطرافش میدهد.
گروه درمانی (Group therapy)
یکی دیگر از تکنیکهای درمانی کودک، گروه درمانی است. در این تکنیک، بچهها با همسالانشان با هدف قراردادن رفتارهای خاص گرد هم جمع میشوند. در این شیوه اغلب، یک درمانگر، رهبری جلسات را برعهده دارد.
یک تحقیق در سال 2020 روی 30 کودک که والدینشان از هم طلاق گرفتند، انجام شد. پس از بررسی نتایج مشخص شد، بازی درمانی گروهی به بچهها کمک کرده تا استراتژیهای خودکنترلی و انعطافپذیریشان را بسیار عالی بهبود بخشند.
خانواده درمانی (Family therapy)
خانواده درمانی یا مشاوره مشکلات خانوادگی، به بررسی و درک الگوهای تعامل و ارتباط اعضای خانواده با هم میپردازد. هدف این تکنیک، حمایت و آموزش اعضای خانواده در درک و عملکرد مثبتتر یکدیگر است.
و اما سخن آخر
در مجموع، میتوان به جرأت و با اطمینان گفت که شناخت و استفاده از انواع روشهای درمانی در روانشناسی کودک به والدین کمک میکند تا مشکلات روانی و عاطفی فرزندانشان را به موقع تشخیص دهند و به بهترین شیوه ممکن آنها را حل کنند. در این مطلب سعی کردیم تا شما ضمن آشنایی با انواع روشهای درمانی روانشناسی کودک، با تکنیکهای متنوع و کاربردی نیز شما را آشنا سازیم. هر کدام از این تکنیکها میتوانند تأثیرات مثبتی بر رشد و توسعه کودکان داشته باشند.
اگر به دنبال راهکارهایی موثر برای پرورش خلاقیت و استقلال فرزندتان هستید، پیشنهاد میدهیم، در کارگاههای مادر و کودک مرکز روانتحلیلی ایرانیان شرکت کنید. این کارگاهها با تمرکز بر بازی و تعامل، راههای مناسبی برای ارتباط بهتر با فرزندتان ارائه میدهند.
دیدگاهتان را بنویسید