چگونه زوج درمانی میتواند اعتماد را در روابط شکستخورده بازسازی کند؟
اعتماد در یک رابطهی صمیمی ریشه در احساس امنیت با فرد مقابل دارد. خیانت، دروغ یا عهدشکنی میتواند به اعتماد بین زوجها آسیب بزند و موجب بیاعتمادی گردد. با این حال، بیاعتمادی به معنای پایان رابطه نیست. در چنین شرایطی، استفاده از زوج درمانی برای بازسازی اعتماد میتواند بسیار کمککننده باشد.
اگرچه بازسازی اعتماد در این شرایط، یک امر چالشبرانگیز است، اما امکانش صفر نیست، اگر طرفین رابطه متعهد به انجامش باشند. با بهرهگیری از تکنیکهای زوج درمانی برای بازسازی اعتماد، میتوان یاد گرفت که چگونه اعتماد را در رابطه دوباره بازسازی کرد و احساس امنیت نمود.
حتی در روابط شکستخورده نیز، زوج درمانی میتواند به بهبود و بازسازی اعتماد کمک کند و مسیر جدیدی برای ادامه رابطه باز کند. با ما در این مطلب از مجله روانشناختی، همراه باشید تا با بهترین تکنیکهای بازسازی اعتماد در زندگی مشترک، آشنا شوید.
5 راهکار موثر زوج درمانی برای بازسازی اعتماد
همانطور که اشاره شد، تکنیکهای زوج درمانی میتوانند موجب بازسازی اعتماد شوند. تحقیقات نشان دادهاست که زوجها باید 5 مرحلهی حساس زیر را برای گذر از بیاعتمادی، مد نظر قرار دهند، این مراحل عبارتاند از:
-
دانستن جزئیات
یکی از اصول مهم در زوج درمانی برای بازسازی اعتماد، شفافیت و صداقت است. خیانت، همیشه دو طرف دارد و نقش خیانتکار این است که به صورت شفاف و صادقانه به همهی سوالهای طرف مقابل پاسخ دهد.
این شفافیت، به شریک خیانتدیده کمک میکند تا با دید وسیعتری وضعیت را درک کند و بفهمد که چه اتفاقی برای رابطهاش افتاده، کی و کجا این مسئله رخ داده است. همچنین، چه احساسات یا مشکلاتی باعث این وضعیت شده و چه شرایط تسهیلکنندهای برای وقوع خیانت وجود داشته است؟
نقش زوج درمانگر در بهبود روابط این است که این فرآیند را راحتتر کرده و به هر دو طرف کمک کند تا از طریق گفتوگو و تحلیل مشکلات، به بازسازی اعتماد بپردازند. زوج درمانگر میتواند به هر دو شریک کمک کند تا به درک بهتری از موقعیت و عوامل پشت پردهی خیانت برسند و از این طریق، روابط خود را بازسازی کنند.
-
رها کردن خشم
از جمله اصول زوج درمانی که درمانگرها به آن اعتقاد راسخ دارند، رهاکردن خشم است. در حالی که ممکن است، شریک خیانتدیده وسوسه شود، تمام خشم و احساساتش را درون خودش نگه دارد، اما مهم است که شریک عاطفی خیانتدیده به تمام احساساتی که دارد توجه کند و بازتاب دهد که چگونه زندگیاش مختل شدهاست؟ حتی ممکن است، دچار مشکلات روانی، احساسی و جسمی، بیخوابی یا بیاشتهایی شود و ممکن است؛ بر سر چیزهای کوچک تحریکپذیر شدهباشد یا سریع واکنش نشان دهد.
-
نشان دادن تعهد
هر دو طرف، بهویژه کسی که خیانتدیده، ممکن است؛ نسبت به تعهدشان به رابطه شک کند و این سوال برایش پیش بیاید که آیا این رابطه هنوز برای آنها مناسب است و یا قابل نجات است؟
در این شرایط، استفاده از زوج درمانی برای بازسازی اعتماد و همدلی میتواند گام موثر برای کمک به هر دو طرف باشد. برای همدلی کارهایی زیر را انجام دهید:
- دردتان را به اشتراک بگذارید.
- در مورد ناامیدیتان حرف بزنید.
- اگر خشمگین هستید آن را به روش درست ابراز کنید.
- پشیمانی و ندامتتان را بیان کنید.
- فضایی برای پذیرش و تأیید احساسات مجروح شده ایجاد کنید.
با بهرهگیری از این نکات و تعریف نیازهای هر دو طرف از رابطه، زوجها به درک بهتری از انتظارهایشان میرسند و مطمئن میشوند که ادامه رابطه، مستلزم برآورده کردن انتظارات مشخص است که هر فرد با پیشرفت در مسیر رابطه به آنها متعهد شدهاست. زوج درمانی برای بازسازی اعتماد، میتواند به تعیین و درک این نیازها کمک زیادی کند.
هر دو طرف باید برای موفقیت رابطه کمک کنند. در این مسیر، تکنیکهای زوج درمانی میتواند به آنها در تدوین یک نقشه راه مشخص، کمک کند.
یادتان باشد، در رابطه دونفرهتان، از بهکار بردن الفاظی همچون (مثل همیشه، باید، هرگز، نباید) که موجب سرزنش کردن میشود، خودداری کنید. بهجای آن، از کلماتی که مکالمه را صمیمیتر و راحتتر میکند، استفاده کنید.
برای مثال، به جای «تو هیچوقت من را در اولویت قرار نمیدهی»، بگویید «من نیاز دارم که احساس کنم اولویت زندگی تو هستم.» جلسههای زوج درمانی برای بازسازی اعتماد نیز میتواند به بهبود این نوع روابط کمک میکند و برای طرفین محیطی امن برای بیان نیازها و انتظاراتشان فراهم کند.
-
بازسازی اعتماد در زوج درمانی
برای اینکه رابطه خود را دوباره به مسیر درست هدایت کنید، باید با هم اهداف مشخص و زمانبندیهای واقعبینانه مشخص کنید. زوج درمانی برای بازسازی اعتماد زمان میبرد و نیاز دارد تا طرفین رابطه به موارد زیر توجه لازم را داشتهباشند:
1. تصمیم بگیرید که ببخشید یا بخشیده شوید.
تصمیم آگاهانه بگیرید که با تلاش برای عبور از گذشته، دوباره بهم عشق بورزید. اگرچه دستیابی کامل به این هدف، ممکن است؛ زمانبر باشد، اما، تعهد به آن، کلید اصلی در زوج درمانی است.
2. به رشد و بهبود خود کمک کنید.
نمیتوانید صرفا با وعده دادن و اظهار ندامت و طلب بخشش، اعتماد از بین رفته را ترمیم کنید. اینجاست که نقش زوج درمانگر در بهبود رابطه مهم میشود. زوجدرمانگر به شما کمک میکند تا علل اصلی خیانت را شناسایی و بررسی کنید و با همکاری هر دو این مسائل را به طور موثر حل کنید.
3. از احساسات درونی خود آگاه باشید و افکارتان را به اشتراک بگذارید.
هر دو طرف، برای حل آن باید تلاش کنید و انرژی بیشتر گذاشتن یکی از طرفین مشکلی را حل نمیکند. زوج درمانگر در این شرایط به شما کمک میکند تا در مورد جزئیات مسئله با هم بحث کرده و همه احساسات خشم و ناراحتی خود را بیان کنید.
4. بخواهید که این کار موفقیتآمیز باشد.
در این فرآیند جایی برای حرفهای بیپایه و یا دروغ باقی نمیماند. اگر میخواهید در زوج درمانی، کار با موفقیت جلو برود، صادق باشید و پای خواستههایتان در رابطه محکم بمانید.
5. پذیرش و تعیین اهداف جدید
پس از اینکه نکات فوق توسط هر دو طرف مورد پذیرش قرار گرفت، اهداف جدیدی مطرح کنید. همچنین به بررسیهای منظم ادامه دهید تا مطمئن شوید که متوجه خواستههای خود و طرف مقابل شدهاید. نقش زوج درمانگر در این میان، برگزاری جلسات منظم و هدایت هر دو طرف در مسیر صحیح است.
6. فرد مقصر
فرد مقصر، به عنوان کسی که رابطه را به خطر انداخته، ممکن است؛ برایش دشوار باشد که به اشتباههاتش اعتراف کند. اما؛ مراحل فوق برای بازسازی و بهبود رابطه، امری ضروری هستند. فرد مقصر وقتی روی این مراحل کار میکند، باید:
· نشان دهد که رفتار نادرست تمام شدهاست.
اگر شما فردی هستید که در رابطه دروغ گفته، خیانت کرده یا اعتماد را از بین برده، باید رفتار خود را تغییر دهید. این یعنی دیگر هیچ راز، دروغ، خیانت یا رفتار مشابهی نداشته باشید.
· صادق باشید و سعی کنید، دلیل رفتار نادرستتان را درک و بیان کنید.
صداقت و یافتن دلیل خیانت، میتواند در بازسازی اعتماد در زندگی مشترک راهگشا باشد. تکرار کلماتی همچون “نمیدانم” اعتماد را بیشتر نمیکند و در حل عمیق و ریشهای مشکل، فایدهای ندارد.
· مسئولیت کارها و تصمیمهایتان را بپذیرید.
در قبال دردی که ایجاد کردهاید، مسئولیتپذیر باشید، عذرخواهی کنید و مسئولیت کارتان را به جای فرافکنی بپذیرید. چرا که این کار، تنها بحران یا درگیری را تشدید میکند. توجیه رفتار خود بر اساس آنچه شریک زندگیتان انجام داده یا در گذشته انجام دادهاست، به بهبود اوضاع کمک نمیکند.
7. کسی که خیانت دیده
اگر شما فردی هستید که مورد خیانت واقع شده، یادتان باشد، در فرآیند بازسازی اعتماد، حرکت به جلو تا حد زیادی به رفتار شریک زندگیتان بستگی دارد. اما به یاد داشته باشید که تلاشهای شما نیز در این مسیر موثر خواهد بود. بهطور روزانه، موارد زیر را در نظر بگیرید:
· تحلیل رابطه قبل از خیانت
با خودتان فکر و بررسی کنید که پیش از این اتفاق، رابط شما چگونه بودهاست؟ چه عواملی موجب این اتفاق شدهاست؟ از تکنیکهای زوج درمانی برای بهبود روابط زناشوییتان، استفاده کنید تا به تدریج در این مسیر پیشرفت کنید و رابطه بهتر شود.
· ارائه بازخورد مثبت
اگر تصمیم گرفتهاید به شریک زندگیتان فرصتی دوباره بدهید، مدام به او بازخورد مثبت بدهید و نشان دهید، چه چیزهایی شما را خوشحال و راضی میکند. این کار یکی از اصول اساسی زوج درمانی است.
· صادق بودن با خود و شریک
بدانید که اگر پس از شروع این فرآیندها، باز هم نخواستید رابطه را ادامه دهید، این هم قابل قبول است. اصول زوج درمانی تأکید دارد که صادق بودن با خود و شریک زندگی، از مهمترین عناصر بازسازی اعتماد است. بنابراین، فقط به خاطر انتظارات یا تعهدات، به ادامه رابطه تن ندهید.
8. برای زوجها پس از خیانت
پس از این اتفاق دردناک؛ اگر میخواهید از زوج درمانی برای بازسازی اعتماد استفاده کنید، به حرفهای هم گوش دهید و پاسخهای صادقانه و شفاف به آنها بدهید. حتی اگر این مسیر، چندین بار اتفاق افتاد.
-
بازسازی رابطه
وقتی تصمیم به بازسازی اعتماد میگیرید، باید روی بهتر شدن رابطهتان کار کنید و آن را مانند یک رابطه جدید در نظر بگیرید و دوباره اعتماد کنید. بیاعتمادی به دلیل ترس یا خشم، مانع از بهبود روابط زناشویی و ارتباط عاطفی شما با هم میشود و از پیشرفت رابطه به شکل سالم، جلوگیری میکند.
شما و شریک عاطفیتان در فرم جدید، باید درخواستهای خود را صریح و شفاف بیان کنید و توقع نداشته باشید که طرف مقابل به طور خودکار بداند چه میخواهید؟! به بازسازی رابطهتان کمک کنید. با هم صحبت کنید و به توافق برسید که یک رابطه سالم به نظر هر دو طرف، چگونه است؟
برخی از نمونههای بهبود روابط زناشویی شامل قرار ملاقاتهای دونفره، رستوران و شام خوردنهای دونفره؛ برنامهریزی برای برنامه پنجساله، دهساله و حتی بیستساله آینده باهم، پیدا کردن زبان عشق طرفین؛ و صحبت کردن با شریک زندگیتان درباره این که آیا احساس میکنید، رابطه به انتظارات شما پاسخ میدهد یا خیر؟!
و اما سخن آخر
زوج درمانی برای بازسازی اعتماد، کار آسانی نیست و شما تنها با پرداختن به 5 موضوع ذکر شده در بالا و نگهداشتن تصویر بزرگتر در ذهن، میتوانید رابطهای سالمتر، شادتر و صادقانهتر از قبل بسازید. این که از این شرایط عبور کنید، کار آسانی نیست و تنها با تعهد و قوی ماندن در این مسیر، میتوانید درنهایت موفق شوید. « مرکز زوج درمانی روابط ابژه» یک فضای بسیار مناسب و رهگشاست که میتواند در این مسیر به شما کمک کند تا بفهمید چه اتفاقی برای رابطهتان افتادهاست، چرا رخ داده و چگونه میتوان پس از آن رو به جلو حرکت کرد؟ اگر شما نیز نیاز به کمک دارید، کافی است؛ با ما تماس بگیرید.
منبع: verywellmind
دیدگاهتان را بنویسید